Президентът връчи мандат на ГЕРБ, Бойко го върна

Президентът връчи мандат на ГЕРБ, Бойко го върна
Ако ГЕРБ отхвърлят връчения мандат, на ред са БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата ситуация в страната предполага да се действа бързо и решително, както декларираха политическите сили и както пожела българският народ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите в четвъртък, проведени заради оставката на правителството „Орешарски“.

В четвъртък държавният глава връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена партия – ГЕРБ. При получен отказ да съставят правителство, утре (25 юли) мандат ще получат БСП, а след това и ДПС. Ако и трите партии не успеят да съставят кабинет, ще се формира служебно правителство.

Датата на предсрочните парламентарни избори е ясна – 5 октомври, подчерта президентът. Той каза още, че парламентът ще бъде разпуснат на 6 август. Дотогава депутатите да се мобилизират за работа и да актуализират държавния бюджет, както и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), призова Плевнелиев.

„Второ, необходимо е НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави и с финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация.

Трето, поставих въпроса за състоянието, в което ще остави това Народно събрание БНБ. Важно е в предстоящите месеци да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие. Решаването на тези три въпроса е неотложно, изисква работещо НС и надпартийно и национално отговорно поведение, каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили в последните дни на това НС. Не бива да отлагаме, не бива да разчитаме на следващото НС“, добави Плевнелиев. „Утре ще направя и обръщение към НС“, съобщи още той.

Проучвателният мандат, връчен от президента, обаче бе върнат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана веднага след като Плевнелиев даде изявление след консултациите с политическите сили. 

#Народно събрание #НЗОК #ДПС #БСП #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »