Украинският премиер подава оставка

Украинският премиер подава оставка
Яценюк подава оставка. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, съобщи агенция УНИАН.

По-рано в четвъртък стана ясно, че се разпада и управляващата коалиция "Европески избор". При създаването на коалиция „Европейски избор” в нея влизат 262 депутати. 

„Изхождаме от това, че виждаме липсата на единство във Върховната рада за конструктивна работа в съотвествие с волята на украинския народ. Фракция „Удра” на Виталий Кличко заявява и съобщава за излизането си от състава на коалиция „Европейски избор” във Върховната рада на Украйна”, заяви Виталий Ковалчук от „Удар”.

Парламентарната фракция „Баткивщина” обяви, че поддържа идеята за провеждането на предсрочни избори за Върховна рада на Украйна и ще участва в тях, а също така е предложила приемането на нов изборен закон, предаде РИА Новости, цитирайки съобщение на официалния сайт на партията.

„Ние ще се явим на предсрочни парламентарни избори и смятаме, че в тези условия единствената възможност за провеждане на тези избори е приемането на закон за вот на пропорционална основа”, се казва в съобщението.

Според украинската конституция, ако до 30 дни не бъде сформирана нова коалиция, президентът има право да разпусне Върховната рада. 

Междувременно стана ясно и че проточилите се военни действия изчерпаха определените за провеждане на антитерористичната операция финансови ресурси, което създава опасност от прекратяване на плащанията към украинските военни от 1 август. Това съобщи министърът финансите Александър Шлапак, предаде Интерфакс.

„От 1 август няма да има с какво да плащаме на военните”, каза той в парламента, представяйки проект за поправки в Данъчния кодекс, които имат за цел разширяване на постъпленията в държавния бюджет.

По думите му, за по-нататъшното провеждане на антитерористичната операция са нужни 9 млрд. гривни, а като цяло в държавния бюджет не достигат 31 млрд. гривни. Въпреки усилията му, предложението на Шлапак не намери подкрепа сред депутатите.

 

#Украйна #Арсений Яценюк #Върховна Рада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"