Чобанов щял да подаде оставка, ако Станишев бе премиер

Чобанов щял да подаде оставка, ако Станишев бе премиер
Чобанов намекна, че е нужна актуализация на бюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV  в четвъртък финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

"Вече съм преживявал напускането на една позиция с Комисията по финансов надзор, така че няма страшно за мен и с оставката на кабинета", каза още Чобанов. Той подчерта, че при кабинет с друг министър-председател, освен с Орешарски, не би работил.

Перспективата пред кабинета като цяло не беше много дълга, посочи Чобанов по повод преждевременната оставка, която бе одобрена от Народното събрание в днешния четвъртък.

Имал съм трудни моменти, но не можех самоволно да напусна екипа. Аз съм абсолютна кандидатура на Пламен Орешарски, посочи Чобанов, но не отрече, че Станишев го е поканил в предизборната кампания и е избран като депутат от левицата.

Чобанов се зарече, че оставя страната в добро състояние от финансова гледна точка. "Към момента не смятам, че имаме нужда от МВФ. Валутният борд не е заплашен, стига ние да не го плашим с приказки. Имаме валутни резерви, малко по-малко от 30 милиарда лева", посочи Чобанов и допълни, че във фискалния резерв има 8,8 млрд. лева и няма нужда от заеми. Ако прибавим и средствата от ЕС, щели да станат 9 милиарда.

Дългът ни е втори в Европа - около 19% плюс допълнителни 3 милиарда лева. Средносрочната прогноза е, че оставаме в рамките на 20-22% дълг, категоричен е министърът.

Последните два месеца, след европейските избори правителството работеше по- трудно, липсата на работещ парламент бе решаваща за проблемите, каза още Петър Чобанов.

Той не изключи неизпълнението на приходите на държавния бюджет да прехвърли 500 милиона лева до края на годината, но уточни, че това зависи от служебното правителство. Петър Чобанов призна, че няма сериозни постижения от работата на подчинената му Агенция „Митници”, но заяви, че е убеден в усилията, полагани от хората там да си изпълняват задачите.

Финансовият министър на правителството в оставка посочи, че оставят на следващия кабинет финансово стабилна рамка на държавата, защото независимо от риска в приходите, има заложени буфери, които ще поемат евентуални липси.

При допълнителни проблеми може да се емитира дълг, ако се наложи и така да се избегне актуализация на бюджета, смята Чобанов. Той обаче не отрече, че и актуализацията е възможно действие, но трябва да се подхожда внимателно към нея.

Министърът коментира и възможността служебното правителство да прибегне до взимане на нови заеми до изборите, предложена от Росен Плевнелиев- според него, това е невъзможно. Липсва парламент, през август световните финансови пазари не работят, уточни Чобанов.

Не бих направил връзка с КТБ и оставката на правителството, отвърна той на въпрос има ли такава. Има вариант от гледна точка на закона БНБ да предложи на акционерите да попълнят дупката за оздравяването на банката, каза още Чобанов.

Оманският фонд иска да оздрави банката, защото отговаря за това защо не е защитил достатъчно своите инвестиции. Очевидно и за тях няма достатъчно информация и те не са очаквали това да се случи - банка, която има толкова добри показатели, да се окаже, че портфейлът й го няма. Те искат да си отговорят как се е стигнало до тази ситуация, посочи още Чобанов.

#Петър Чобанов #Росен Плевнелиев #оставка на кабинета #Европа #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »