Санкциите срещу Русия бавят "Южен поток"?

Санкциите срещу Русия бавят "Южен поток"?
Заради санкциите срещу Русия "Южен поток" е под въпрос. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Санкциите, които Европейския съюз наложи на Русия, може да наложат забавяне на проекти като газопровода "Южен поток" и нефтодобива в Арктика, съобщи "Ройтерс".

В четвъртък посланиците в Брюксел обсъдиха новите рестриктивни мерки. Санкциите предвиждат ограничаване на възможностите за достъп на руски банки до финансовите пазари в съюза. Така ще им бъде отнета възможността за набиране на капитали.

Ограниченията в търговията с нови технологии и въоръжение ще са ключови. "Ройтерс" цитира експерти, според които проекти като „Южен поток” са силно зависими от западните технологии, сред които специални тръби, плаващи платформи, кранове и др. В случая на „Южен поток”, италианската компания Saipem е подписала договор за изграждането за една от четирите паралелни тръби, които минават под Черно море, за да стигнат до територията на България.

Подобна е ситуацията с проекта „Ямал” за добив на газ, където основна роля в строителството има френската компания Technip. Европейският енергиен комисар Гюнтер Йотингер вече заяви, че ЕС не бива да помага на Русия да развива находището, ако Москва не помага за разрешаването на украинската криза.

„Ако европейските инженерни партньори нямат възможност да работят с големите руски нефто- и газодобивни проекти заради санкциите, те почти със сигурност ще бъдат забавени”, коментира пред агенцията запознат с енергийните проекти на Москва.

В черния списък на ЕС ще бъдат добавени още 15 души и 18 руски компании.

#Русия #Южен поток #Европейски съюз #Москва #Арктика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »