Amazon стресира акционерите с висока загуба

Amazon стресира акционерите с висока загуба
Реклама на Amazon: $9,99 на месец и имаш достъп до 600 хиляди книги. За съжаление, само в САЩ.
A A+ A++ A

Акционерите на Amazon вече трябва да са привикнали на новини за загуби, защото не се случва за първи път. Сега обаче загубата е достатъчно голяма, за да накара инвеститорите да се разделят масово със своите акции. Цената на акциите на компанията се сринаха с 10% на борсата, след като Amazon съобщи за 126 милиона долара загуба за второто тримесечие. За същия период на миналата година загубата е била 7 милиона долара.

Шефът на фирмата Джеф Безос обясни драстичното покачване с високите инвестиции в сервиза на компанията и нови продукти. „Работим усилено за това да подобрим преживяването при покупки от Amazon.“ Въпреки това вложителите се надяват на скорошно подобрение в числата. За текущото тримесечие мениджмънтът на компанията прогнозира оперативна загуба от порядъка на 810 милиона долара.

Същевременно обаче Amazon расте. Оборотът за тримесечието се е повишил с 23% до 19,3 милиарда долара. Скъпият курс на експанзия на Безос държи компанията в червената зона. В миналото акционерите бяха съгласни със стратегията на основателя. Но от началото на годината цената на акциите загуби 10 на сто от стойността си. Перспективата за нова, още по-голяма загуба следващото тримесечие сега кара инвеститорите да бягат.

На домашния си американски пазар Amazon вече има силна конкуренция от Азия. Водещият онлайн търговец от Китай Alibaba ще влезе в директна битка с Amazon и eBay със собствено интернет представяне специално за американския пазар. Затова сега Безос бърза да увеличи пазарния дял на фирмата си. За текущото тримесечие компанията прогнозира увеличение на оборота с 15 до 26 на сто. Новост е например, че компанията вече доставя и в неделя (за американския пазар). Същевременно фирмата отваря нови логистични центрове, вдига медиен шум с намерението да доставя с дрони и развива нови собствени продукти като смартфона Fire. В някои избрани американски градове Amazon вече доставя и хранителни продукти. Така броят на служителите на компанията се увеличи до 132 600 души, или с 35 600 повече спрямо миналата година.

Синдикатите в Германия пък критикуват условията за работа в Amazon. Компанията е в спорове с Ver.di (един от големите синдикати в Германия). В логистичните центрове на компанията в Германия непрекъснато се стачкува. Синдикатът иска по-високи заплати и ставки като в търговията, докато Amazon обосновава заплатите с правилата в логистиката, където нивата са по-ниски.

Някои от издателите в Германия се чувстват застрашени от онлайн гиганта, тъй като търговецът налага много ниски цени при електронните книги. В САЩ Amazon въведе нова услуга за електронните заглавия – абонамент от 10 долара на месец, който дава достъп до 600 хиляди заглавия.

#Amazon #eBay #Джеф Безос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »