Плевнелиев: Актуализацията на бюджета е най-важна

Плевнелиев: Актуализацията на бюджета е най-важна
A A+ A++ A

Да преодолеят тежкото противопоставяне и личните нападки и да изпълнят съвестно и отговорно своите задължения - за това призова в Народното събрание президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите.

Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора година, посочи държавният глава. Това затруднява икономиката. От днес до 6 август институциите трябва да продължават да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения.

„Това не са неща, важни само за поредното служебно правителство, а важни за държавата и нацията“, подчерта Плевнелиев. Актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК, както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши през следващите дни, посочи той.

„Тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната“, посочи Плевнелиев.

„Началото поставихме с договорените на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни в пълен консенсус решения. Последваха поредица от конфронтации. Договорихме дата за избори, около която всички се обединиха. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена договорената дата за избори – 5 октомври, а на 6 август да бъде разпуснато 42-рото Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство“, очерта хронологията на събитията президентът.

„Политическите кризи са неизменна част от развитието на една демократична страна. Едва ли има някой, който да се съмнява, че правните норми са най-важната част, но не единствената“, отбеляза Росен Плевнелиев.

„Най-важни за всеки отговорен политик са реалните проблеми на хората – доходи, безработица, здравеопазване, демография“, посочи президентът и призова: „Нека покажем, че можем да приоритизираме“.

„Предсрочните избори не са оправдание за бездействие. Сред най-важните задачи, които НС може да реши през следващите дни, са актуализация на бюджета и този на НЗОК“, повтори президентът. Тази актуализация по думите му е задължителна, за да не понесат гражданите допълнителни негативи.


#Росен Плевнелиев #обръщение #бюджета #НЗОК #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"