Страх от летене със самолет? Твърде много катастрофи? Помислете пак!

Страх от летене със самолет? Твърде много катастрофи? Помислете пак!
През 2013 година само 90 полета са били с инциденти, като едва 9 от тях са били фатални. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Само в рамките на седмица три самолетни катастрофи със стотици жертви от всички сфери на обществото разтърсиха света. На 17 юли Боинг-777 с 298 пътници на борда бе свален в небето над Украйна. Само няколко дни по-късно – на 23 юли, аварийно кацане на пътнически самолет на тайванската авиокомпания „ТрансАзия Еъруейс“ взима 48 жертви, а десет са ранени. Ден по-късно светът е разтърсен от нова авиокатастрофа – самолет на алжирските авиолинии първоначално изчезва от радарите, а впоследствие се оказва, че се е разбил над Мали, като броят на жертвите е 116.

Това прави около 462 невинни жертви в рамките само на няколко дни. Означава ли тази черна серия авиоинциденти, че ерата на най-безопасния транспорт е вече в миналото?

Безопасен, безопасен, колко да е безопасен...

Ако и вие изпитвате паника само при споменаването на „Боинг“ или просто вече отказвате да летите поради ирационален страх, тогава може би е време да ви кажа, че това е широкоразпространен страх, не сте единствени. Ако това не е успокоение, знайте, че според последния световен доклад по въздушна безопасност през 2013 година са станали само 90 инцидента с пътнически самолети, като едва при девет от тях е имало фатални последици.

Според експерти от гражданската авиация на САЩ пред миналата година по-малко от един полет на 300 000 е имал инцидент, като само един на 3 милиона бил фатален. Така че вероятността да бъдете нападнати от мечка е далеч по-голяма, отколкото смърт във въздуха.

Що се отнася до това кой транспорт е най-рисков – тук класацията бият моторите. Карането на железния кон е около 3000 пъти по-смъртоносно от летенето, а пътуването с кола около 100 пъти. Оказва се, че влакът е само два пъти по-фатален от авиацията.

Който оцелее, ще разказва

В крайна сметка, както и да го пресмятаме, най-вероятно няма да умрете в самолетна катастрофа. Както една поговорка гласи: „Светкавицата удря само веднъж“ (въпреки че според безмилостната статистика светкавица е ударила около 6000 – 24 000 души по света през 2013 година).

Все пак, имайте предвид, че дори да участвате в самолетна катастрофа и оцелеете, според проучване на Американската психологична асоциация от 1999 година преживелите подобен инцидент са психически по-здрави, живеят със значително по-малко безпокойство, депресии и стрес в сравнение с тези, които винаги са си летели безпроблемно. От проучването излиза и тезата, че колкото повече се владеете по време на инцидента, толкова по-здрави ще сте впоследствие.

В заключение на всичко вече казано, само ще добавя, че дори да предпочетете самолета пред светкавицата и поемете минималния риск да хванете полет, хубаво би било да не летите над военни зони.

#самолет #САЩ #мотори #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"