ЕРП-тата са злоупотребили с господстващо положение, съобщи КЗК

ЕРП-тата са злоупотребили с господстващо положение, съобщи КЗК
ЕРП-тата имат срок от 60 дни, в рамките на който могат да представят своите възражения по предявените твърдения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ са злоупотребили с господстващо положение. Производството е образувано по самосезиране на КЗК и впоследствие към него е присъединено искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия. Доказателства за злоупотребата са иззети от офисите на дружествата през март и април 2013 г.

КЗК изиска информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени. Твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството-търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответната група, се казва в прессъобщение на комисията.

Комисията е категорична, че всяка една от групите злоупотребява с господстващото си положение, като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП. Стратегията на всяка една от групите се състои в прилагане на различни практики, чрез които се възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

Предварителната оценка на КЗК показва, че нарушението може значително да засегне търговията между държавите членки.

ЕРП-тата имат срок от 60 дни, в рамките на който могат да представят своите възражения по предявените твърдения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

#ЕВН #конкуренция #господстващо положение #ЕРП #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"