Орешарски ще си помисли дали да оттегли актуализацията

Орешарски ще си помисли дали да оттегли актуализацията
Премиерът в оставка имаше интензивна програма днес, посетиха го и неправителствените организации. Снимки БГНЕС
A A+ A++ A

Нова интрига около актуализацията на бюджета заформиха представители на левицата, които посетиха МС с искане Орешарски да оттегли предложението си от парламента.

„Изложихме пред премиера Пламен Орешарски аргументите си срещу актуализацията на бюджета и новите факти след внасянето на предложението, настояхме да я преразгледа и да я оттегли. Той каза, че ще си помисли“, това сподели на излизане от МС депутатът от БСП Корнелия Нинова. Според нея премиерът не може да вземе такова решение еднолично и трябва да го подложи на обсъждане на заседание на кабинета.

Въпросът е, че заседанията на министрите са в сряда, а днес с гласовете на ГЕРБ и ДПС беше насрочено извънредно заседание на парламента за вторник, на което актуализацията да бъде гласувана.

От „Коалиция за България“ по принцип подкрепят промените, засягащи бюджета на здравната каса, но са против заложените промени в макрорамката: таванът на държавния дълг да бъде увеличен с 3.4 млрд. лв., а дефицитът да нарасне до 2.7% от БВП. Социалистите смятат, че  фискалният резерв, който вече наближава 8 млрд. лв., е достатъчен, за да гарантира доброто финансово състояние на държавата.

 

Според Корнелия Нинова и колегите й от БСП Петър Кънев, Румен Гечев и Жельо Бойчев премиерът се съгласил, че „експертно“ от актуализация нямало нужда. Налагала се заради усложнената политическа обстановка, за да се заложат „някои буфери“, твърдял Орешарски.

#бюджета #Орешарски #актуализацията #Корнелия Нинова #социалистите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"