Малайзийският боинг - свален при учение на украинската армия?

Малайзийският боинг - свален при учение на украинската армия?
Малайзийският боинг може би е свален при военно учение. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Малайзийският боинг е бил свален при инцидент по време на учения на украинската армия. Тази версия се разпространява из силовите структури на Украйна, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от силовите ведомства в Киев.

В деня на катастрофата на самолета части на украинската противовъздушна отбрана провеждали учение по отблокиране на пусковата система на ракетите. Инцидент по време на учението може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет, твърди източникът. По думите му Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е отвела за разпит командира на ракетната батарея и нейния екипаж.

"На 17 юли командирът на 156-ти зенитен ракетен полк получи заповед да проведе занятие по бойните разчети за прикриване на наземна групировка войски край Донецк – да разгърне дивизионите, да отработи преследване на целите и да изпълни целия алгоритъм по проследяването и условното унищожение на целите от ракетния комплекс "Бук-М1", споделил източникът.

На командирите на батареите са били дадени шифрите, които разблокират пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано.

За участие в занятието са били задействани два военни самолета Су-25. "Те са имали за задача да извършат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в район западно от Донецк, където е съсредоточена групировката на армията", пояснил източникът. "След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за водене от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское.

Очевидно по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския "Боинг" и СУ-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в една голяма точка, което е станало фатално за пътническия самолет – когато в един азимут целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъкна още източникът. А това е малайзийският самолет, който е с по-голями размери.

#Боинг #Малайзийски авиолинии #Донецк #Украйна #самолет #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »