Израел и "Хамас" се съгласиха на примирие, часове преди това - 8 жертви

Израел и "Хамас" се съгласиха на примирие, часове преди това - 8 жертви
Броят на жертвите по Ивицата Газа расте, часове преди примирието.
A A+ A++ A

Израел се е съгласил на едностранно 12-часово прекратяване на огъня в Ивицата Газа, считано от 8 часа в събота сутринта. Това съобщи американски дипломат, пътуващ с държавния секретар Джон Кери, който си замина от Кайро без да е договорил трайно примирие между Израел и палестинското движение „Хамас”.

Представител на палестинското движение „Хамас” също съобщи, че групировката „Ислямски джихад” ще спазва 12-часовото спиране на огъня в Ивицата Газа.

Скоро след това държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че не е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в конфликта в Ивицата Газа, след като заедно с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун призоваха за седемдневно спиране на сраженията. Кери, който води международните усилия за постигане на примирие, каза на пресконференция с Бан Ки-мун в Кайро, че двете страни „все още имат известна терминология” за договаряне по спирането на огъня, но допълни че имат „базовата рамка” на примирието.

Междувременно сраженията продължиха да вземат жертви. Израелски войник е бил убит в петък при стрелба от сграда край училище на ООН в Ивицата Газа, съобщи израелската армия. Двама израелски войници са били убити при сражение в Ивицата Газа в петък, с което броят на жетвите от израелска страна от началото на сухопътната операция достигна 37 души.

„Вчера вечерта двама израелски войници бяха убити в сражение в Ивицата Газа”, се казва в изявление на армията.
„Екстремисти са изстреляли мортили и противотанкови ракети от структура край училище на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в централната част на Ивицата газа”, убивайки един израелски войник и ранявайки няколко други, се казва в изявлението на армията.

Осем палестинци са били убити при израелски въздушен удар по южния град в Ивицата Газа Хан Юнис в събота, четири от жертвите са деца, предаде службата за спешна помощ. Около 20 души са били ранени, часове преди спирането на огъня да влезе в сила.

С новите жертви общият брой на загиналите палестинци при израелската офанзива достигна 879 души.

Хирурзи са спасили живота на нероденото дете на 23-година жена, след въздушен удар по къща в град Деир ал Балах, в централната част на палестинската територия. При друг въздушен удар е убит старшият говорител на „Ислямски джихад” Салах Хасанеин. При удара в южния град Рафа са загинали и двамата му синове, на 12 и 15 години.

В петък Франция обяви, че ще бъде домакин на среща за координиране на усилията за налагане на примирие между Израел и „Хамас”. 

#Израел #Хамас #Ивицата Газа #ООН #САЩ #Джон Кери #Кайро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници