ЕК готви нови санкции срещу Русия

ЕК готви нови санкции срещу Русия
Барозу обяви, че ЕК е готова с нови санкции срещу Русия.
A A+ A++ A

Европейската комисия е готова с нови законодателни предложения за секторни санкции срещу Русия. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„ЕК представи днес законодателни предложения за приемане на целеви санкции, представени на страните от ЕС от ЕК и външнополитическата служба на ЕС по-рано тази седмица. Окончателното решение е на страните от ЕС. Надявам се, че страните ще приемат пакета мерки тази седмица", заяви Барозу.

Решението е процедурна крачка в процеса на въвеждане на санкции на ЕС срещу финансовия, отбранителния и иновационния сектор на руската икономика. Предстои този въпрос да се разгледа на заседание на Съвета на ЕС на равнище постоянни представители в началото на идната седмица.

Европейският съюз заяви още, че е наложил замразяване на активи срещу високопоставени руски представители. В това число влизат шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, предаде „Ройтерс”.

Бортников и Фрадков са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации, които са посочени в поредния списък със санкции, публикуван в официалния вестник на ЕС.

По-рано в петък председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изпрати писмо до лидерите на 28-те страни от ЕС с предложение за разрешаване на посланиците в Брюксел да одобрят санкциите срещу Руската федерация в областта на отбраната, финансите и технологиите, без да се свиква нова, четвърта от началото на лятото, среща на върха на ЕС.

#Жозе Мануел Барозу #Европейска комисия #санкции #Русия #Херман Ван Ромпой #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници