Черна гора иска да се включи в "Южен поток"

Черна гора иска да се включи в "Южен поток"
Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Министърът на икономиката на Черна гора, Владимир Каварич заяви, че страната му е заинтересована от включването в "Южен поток". 

"Южен поток" е част от възможността за диверсификация на енергийните ни източници и възможност за увеличаване на конкурентноспособността на нашата икономика. Все още не сме получили официална покана, но имаше преговори с представителите на "Газпром" на тази тема",  коментира Каварич, цитиран от "Вйести".

Министърът обясни, че по време на посещението на представителите на "Газпром"  в Подгорица са обсъдили нуждите от газ в Черна гора, включително и какво количество е нужно.

Каварич  каза също, че властите се опитват да участват в големите инфраструктурни проекти съвместно със съседните държави от региона, включително и на газопровод.

В началото на седмицата Европейската комисия препоръча на Сърбия да прекрати работата по изграждането на газопровода "Южен поток" до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство.

Сръбският премиер Александър Вучич отговори на Брюксел, че "Южен поток" е една добра сделка за Сърбия.

"Дали ще потече газ или не, строителството на газовия проект ще ни донесе 350 милиона евро", заяви Вучич и уточни, че тези 350 милиона евро ще бъдат получени от сръбски строителни компании.

Подобна бе и препоръката, отправена от Брюксел към София, за прекратяване на работата по проекта. Премиерът Пламен Орешарски обяви в началото на юни, че замразява работата по "Южен поток" на българска територия.

#Газпром #"Южен поток" #Черна гора #Сърбия #Вучич #Пламен Орешарски #България #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »