Украйна става военен съюзник на САЩ?

Украйна става военен съюзник на САЩ?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се признае Украйна за военен съюзник на САЩ, предвижда законопроект, внесен от десет американски конгресмени от двете партии в Конгреса. За това съобщи един от авторите на документа - републиканецът от Пенсилвания Джим Герлак.

В текста има отправен призив към президента Барак Обама да предостави на правителството на Украйна помощ в областта на сигурността и разузнаването.

„Също така важното е, че нашият законопроект призовава да бъде призната Украйна за основен съюзник извън НАТО, за да може на временна основа да се предоставят необходимите ресурси и сигурността, която НАТО осигурява на страните членки“, съобщи Герлак, като обвини Русия, че дестабилизира ситуацията в Украйна.

На свой ред конгресменът Санди Левин повтори обвиненията от длъжностни лица в САЩ към Русия, че доставя руски оръжия за въоръжаване на бунтовниците в югоизточната част на Украйна.

Русия многократно отхвърля обвиненията.

„Ние искаме ясно да се потвърди, че САЩ подкрепят народа на Украйна. Ние ще помогнем на народа на Украйна да се предпазва от руските стъпки за дестабилизиране на Украйна“, каза Левин.

Междувременно САЩ представиха сателитни снимки, които според Вашингтон са нови доказателства, че Русия снабдява с оръжия сепаратистите в Украйна, съобщи БТА. Изображенията, заснети със сателитни камери, показват, че Русия е стреляла с артилерия по украински военни единици от своята страна на границата. Снимките са направени между сряда и събота, посочи Белият дом.

Кадрите показват следи от взрив, където ракетите са били изстрелвани и кратери. Москва отхвърля твърденията за руска намеса в Източна Украйна. 

#Русия #Украйна #САЩ #съюзник #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"