Русия осъдена да плати 50 млрд. долара на акционерите на ЮКОС

Русия осъдена да плати 50 млрд. долара на акционерите на ЮКОС
Снимка: asiabusiness.ru
A A+ A++ A

Съдът в Хага задължи Русия да плати 50 млрд. долара на бившите акционери на петролната компания ЮКОС след процес, продължил 10 години, съобщава „Коммерсант“.

Съдът постанови, че Русия е нарушила Енергийната харта, и фактически призна, че компанията е била отчуждена. Бившите мениджъри от Group Menatep Limited (GML) поискаха Русия да им изплати 114 млрд. долара общо, но съдът счете, че загубите са за 50 млрд. долара.

Според обвинението правата на компанията за справедливо изслушване и защита на собствеността са били нарушени при одитите и оценката на дължимите данъци за 2000 и 2001 г. Основните активи на ЮКОС, които сега са собственост на държавната компания Роснефт, бяха конфискувани и разпродадени на търгове от правителството за уреждане на дължимите според държавата над 30 млрд. долара данъци.

Бившият ръководител и главен акционер на петролната компания Михаил Ходорковски се дистанцира от процеса. Той продаде дела си в ЮКОС през 2005 година на GML, която придоби 70.5% от компанията.

През декември миналата година руският президент Владимир Путин подписа молба за помилване на бившия ръководител на петролния гигант Михаил Ходорковски, който прекара в затвора десет години. Той беше арестуван през 2003 г. на летището в Новосибирск. През 2005 г. беше признат за виновен в кражба на 200 милиона тона петрол и пране на пари и беше осъден на 14 години затвор. През 2010 г. срещу него беше образувано още едно дело.

#Хага #Юкос #Михаил Ходорковски #Русия #Ходорковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »