Кой „клати“ бизнеса с цветни метали?

Кой „клати“ бизнеса с цветни метали?
Евдокия Манева. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

„Eжегодно енергетиката и електропреносните дружества, транспортът, ВиК дружествата и всички фирми, поддържащи общинската инфраструктура, търпят огромни щети от откраднати кабели, релси, пътни знаци, капаци на шахти, парапети на мостове, кранове на ВиК съоръжения, да не говорим за осквернените паметници на културата и други“, казва в коментар, изпратен до редакцията на novinite.bg бившият министър на екологията в правителството на Иван Костов и заместник-министър със същия ресор в правителството на Бойко Борисов, Евдокия Манева. Публикуваме експертното й мнение с незначителни съкращения.
„Истината е, че няма село или малък град, който да не е пропищял от набези по дворовете и домовете и кражби на всичко от метал.

Не са един или два случаите, когато цели квартали остават без ток, а електроуредите излизат от строя и никой с нищо не компенсира потърпевшите.

Няма неограбен гробищен парк, няма оцелял метален бюст или паметник на българи, борили се и творили за една по-друга държава.

Последиците от системните кражби се измерват ежегодно с десетки милиони левове, които плащаме ние. И още по-страшно е, че имаше и смъртни случаи, за които виновните не само че не бяха открити, но те не стреснаха собствениците в този бизнес, за да прекратят толерирането на кражби на метали.

У нас има повече от 900 площадки за метали. Бяха използвани абсурдни аргументи, за да се защитава една сфера, която години наред е язва за нашето общество.

Не е вярно, че фирмите ще фалират, ако се забрани физически лица да продават метали. Само около 10% от общия обем преработвани метали е количеството отпадъчни метали, което се събира от населението. При това населението предава отпадъчните метали от метални опаковки, от домакинска техника, от моторни превозни средства, от електронно и електрическо оборудване чрез специално създадени системи за разделно събиране, така както е във всички европейски страни. Покровителствайки кражбите на метал от тези системи, ние плащаме повторно за използването на този ресурс и наливаме пари в една порочна система и лесни печалби за неголяма група хитреци, които спекулират с този уж „социален“ проблем.

Не е вярно, че 600 хил. души ще останат без работа. Излиза, че една четвърт от работещото население е в този бизнес? Не е ли абсурдно това твърдение и няма ли кой да си направи малка сметка? Ето няколко числа за илюстрация. Около 20 хил. са осигурените в този бизнес, т.е. легално работещи. Общо работещите в страната са малко над 2 млн. Ромите, според последното преброяване, са около 240 хил. Добре е преди да се правят каквито и да е твърдения, основните числа да се съпоставят.

Интересно е, защо така яростно е противопоставянето срещу безкасовото плащане. Отговорът е, че бизнесът става проследяем, контролируем, това което той за нищо на света не иска. Ще бъде ясно какви суми се плащат за какви количества. Няма да бъде трудно да се разбере, дали е предадена прословутата тенджера или пък траверса, която и сега пунктовете нямат право да изкупуват от физически лица, но изобщо не спазват тези разпоредби.

И накрая – защо този важен проблем се решава без потърпевшите? Защо никой не припомня цената на вандалските практики? Защо никой не си направи труда да види какво пишат обикновените хора като мен и вас във форумите? Необходимо е малко мисъл и сътрудничество с общините. Възможностите са многобройни. Необходимо е и МОСВ да си свърши работата. За съжаление, повече от година - бяло петно, а днес абсурдно говорене от ръководството за екологични проблеми и нови закони.

Вероятно мнението ми няма да се хареса на участващите в спектакъла, който наблюдаваме. В него има много заинтересовани. Убедена съм обаче, че всички ние сме заинтересовани да станем нормална държава. Подобни проблеми трябва да се решават не с насилие, а с аргументи и обществен диалог“, отбелязва в заключение бившият министър Евдокия Манева.

 

#Евдокия Манева #бизнес #метали #Костов #Борисов #проблем #парк #оборудване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »