Апокалипсис щял да унищожи света през 2012 г.

Апокалипсис щял да унищожи света през 2012 г.
Снимка: vbox7.com
A A+ A++ A

През 2012 година Земята е била на косъм от апокалипсис, който е щял да унищожи света, който познаваме, заради изригване на Слънцето, съобщават от сайта на НАСА.

Силата на мощното изригване на Слънцето, което предизвикало магнитна буря, била достатъчна, за да промени коренно Земята. Това била най-силната магнитна буря от 150 години насам.

Обработените точни данни от спътника STEREO-A, който следи слънчевите бури, позволява на учените да достигнат до заключението, че магнитната буря от 2012 г. може да се сравни единствено с бурята през 1859 г.

„Ако бурята се бе развила само седмица по-рано, Земята щеше да се превърне в огнено кълбо“, казва професор Даниъл Бейкър, специалист по атмосферна и космическа физика в Колорадския университет.

Бурята от 2012 е била с почти същата сила като популярната в историята магнитна буря от 1859 година, наречена „Събитието Карингтън“.  Заради електромагнитното изригване на Слънцето през 1859 г., наречено на името на астронома Ричард Карингтън, излизат от строя телеграфните  линии в Европа и Северна Америка.

Тогава небето в някои части на света през нощта буквално е светело заради сиянието от магнитния вятър, който преминал през Земята.

Според професор Бейкър вероятността през следващите 10 години да има нова мощна магнитна буря е 12%.

На Слънцето периодично се случват изригвания – взривообразни епизоди с отделяне на енергия под формата на видима светлина, топлина и рентгеново излъчване. Мощни слънчеви емисии могат да извадят от строя електропроводи, спътници, навигационни системи и устройства, комуникации, включително интернет.

#Земята #Слънцето #буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"