Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
В България заразените, които дори не знаят, че са носители на болестта, са над 107 000 души. Снимка: lechitel.net
A A+ A++ A

Днес е Световният ден за борба с хепатита. Това е седмият поред световен ден за борба с коварното заболяване. То е опасно, тъй като поради липсата на ясни симптоми и оплаквания много хора не знаят, че са заразени. Затова наричат Хепатит С "тихия убиец".

В България заразените, които дори не знаят, че са носители на болестта, са над 107 000 души.

По повод Световния ден за борба с хепатита се проведе специална дискусия на тема "Ролята на медиите за повишаване на информираността на обществото относно хепатит С", организирана от НСБХ „Хепасист“ и пациентско сдружение „ХепАктив“. Участие взеха здравни експерти, лидери на пациентски организации и медии.

Сред медицинските специалисти, които участваха в събитието, бяха проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски", и доц. Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в клиниката по гастроентерология, КЦГЕ, МУ-София, УМБАЛ "Царица Йоанна- ИСУЛ".

400 000 000 души са болни от Хепатит В в света, а 170 000 000 страдат от Хепатит С. Около 1 500 000 умират годишно от вирусен хепатит, обяви доц. Йордан Генов.

"Хроничният хепатит се изразява клинично при 70% от случаите без симптоми и оплаквания, ако има оплаквания, те са леки и неспецифични", поясни проф. Людмила Матева.

Изпитва се умора, недостатъчен сън, тежест, гадене, коремен дискомфорт, мускулни и ставни болки, загуба на апетит и др.

Диагнозата зависи от активното провеждане на скрининг. "Изследването на антителата срещу Хепатит C е първата стъпка, най-сигурният път да стигнем до диагнозата хроничен Хепатит C", обясни проф. Матева.

Вирусът на Хепатит С се пренася посредством заразена кръв, кръвни продукти.

Рисковите фактори са настоящи и бивши венозни наркомани, пациенти на хемодиализа, лица с пиърсинг, татуировки, при използване на нестерилни инструменти, маникюр, акупунктура, и всички други манипулации, които нарушават целостта на кожата. Най-застрашени от сексуално предаване на инфекцията, това са мъжете, които правят секс с мъже.

Характерно за хепатита е, че се разрушават клетките на черния дроб. В резултат на това се увреждат сериозно функциите му. Най-тежките усложнения на хроничния Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

Медицинските специалисти поискаха да се приеме Националната програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България и да се създаде национален регистър за Хепатит С.

Председателят на Сдружението за борба с хепатита „Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев обяви, че медиите са изиграли важна роля в промяната на мисленето на обществото, пациентите, политиците, а дори и на лекарите.

По думите му пациентите имат достъп до най-модерните терапии. Той обяви, че има нужда от приемане на хепатитен план на България, още от служебното правителство.

"Време е да се обърне сериозно внимание на тихата епидемия от хепатит С, която само в България засяга 110 000 души", каза Силвана Лесидренска, пациент и председател на "ХепАктив". Тя изрази надежда здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на Хепатит С.

По повод Световния ден за борба с хепатита ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C във Варна, Кърджали и Хасково.

#Хепатит #борба #ДЕН #Световен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »