3600 пенсионери бягат от КТБ

3600 пенсионери бягат от КТБ
A A+ A++ A

От около 6000 клиенти на Корпоративна търговска банка и „Креди Агрикол“, получаващи пенсиите си там,  до 2 юли 2014 г. в НОИ са постъпили 3672 заявления за смяна на обслужващия трезор.

В същото време в контактния център на НОИ са регистрирани значителен брой обаждания от пенсионери, които въпреки че са били информирани за възможността да променят банковата си сметка за получаване на пенсия, не са предприели действия в тази насока, позовавайки се на официалната информация, че двете банки ще бъдат отворени на 21 юли 2014 г.

Действията на Националния осигурителен институт по казуса с изплащаните пенсии по сметки в КТБ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД са навременни и адекватни, съобщават от осигурителния институт в отговор на отправената чрез медиите критика от омбудсмана Константин Пенчев. Националният защитник изрази опасения, че от НОИ са проявили пасивност и не са информирали своевременно всички лица, получаващи пенсии по сметки в затворените банки.

„Съгласно действащото законодателство пенсиите се изплащат от териториалните поделения (ТП) на НОИ чрез пощенските станции и банките в страната. По писмено заявление на пенсионера до ТП на НОИ пенсията се превежда по разплащателна или спестовна безсрочна лична сметка в посочена от него банка. Заявленията за превеждане на пенсия по сметка, получени в ТП на НОИ до 25-о число на месеца, се изпълняват от 1-во число на следващия месец“, обясняват от НОИ.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции се извършва по график в периода от 7-о до 20-о число на текущия месец, а сумите за лицата, които получават пенсиите си по банкови сметки, се превеждат в първите три дни на периода. Основанията за спиране на пенсията са изчерпателно изброени в чл. 95 от КСО, сред които не попада настоящата ситуация, сочат от НОИ. Паричните обезщетения от ДОО се изплащат единствено по декларирани от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки в срок до 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на всички необходими документи.

След решението от 20 юни 2014 г. на УС на Българска народна банка за поставяне под специален надзор на Корпоративна търговска банка и „Креди Агрикол България“ съгласно Закона за кредитните институции, НОИ реагира незабавно с цел своевременно информиране на лицата, получаващи пенсиите и обезщетенията си в двете банки, за възможността да заявят желанието си същите да се изплащат чрез друга банка или чрез пощенска станция“, уверяват от НОИ.

Към днешна дата по данни на информационната система на НОИ близо 80% от хората с банкови сметки в двете финансови институции са изявили желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, които са удовлетворени. НОИ продължава да приема заявления за промяна на платеца.


#Корпоративна търговска банка #Креди Агрикол #НОИ #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"