Задава се революция при батериите след получаването на стабилен литиев анод

Задава се революция при батериите след получаването на стабилен литиев анод
A A+ A++ A

Работата по създаването на малки, евтини и по-ефикасни акумулаторни батерии за задоволяването на нарастващите нужди на всякакви устройства и дори електрически автомобили продължава и може би скоро ще има сериозен напредък в тази област. Това подсказва публикация в Nature Nanotechnology на учени от Стандфордския университет, които съобщават, че са успели да проектират анод от чист литий, което може драматично да подобни ефикасността на батериите.

Като цяло батериите съдържат три основни компонента - анод, катод и електролит, който осигурява електрони. В сегашните литиевойонни батерии литият е в електролита, но не и в анода. Според професор Ю Чуй, който ръководи изследователския екип, литият е един от най-подходящите материали за използване в анода и дори го нарича "светия граал". Посочва още, че е много лек и има най-високата енергийна плътност, което води до получаването на леки и малки батерии с много повече енергия.

Досега обаче опитите за получаването на анод от чист литий бяха неуспешни, но екипът е успял да се справи с предизвикателствата. На практика учените се надяват да успеят да получат батерии с 4 пъти по-висок капацитет от сегашните. Според Стивън Чу, който е носител на Нобелова награда и бивш щатски секретар по енергията, не е изключено да видим телефони с двойно или тройно по-висока издръжливост на батериите, или ел. автомобили на цена 25 000 долара, които ще изминават по 300 мили с едно зареждане.

Повече информация за технологията:
http://phys.org/news/2014-07-holy-grail-battery-stable-lithium.html
http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2014.152.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"