Италианският тенор Карло Бергонци почина на 90 години

Италианският тенор Карло Бергонци почина на 90 години
Почина тенорът Карло Бегонци. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На 90-годишна възраст почина известният италиански тенор Карло Бергонци, смятан за най-великия изпълнител на оперите на Джузепе Верди в света, съобщи Би Би Си. Смъртта му е настъпила в петък.

Роден в град Парма, недалеч от мястото, където се появява на бял свят Верди, Бергонци започва да учи пеене на 16-годишна възраст като баритон. Много скоро обаче преподавателите му установяват, че е тенор.

През близо 40-годишната си музикална кариера Бергонци изпълнява много от най-големите оперни партии. За пръв път се изявява на сцената на Миланската скала през 1953 година. Става световноизвестен, след като през 1956 година дебютира на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, където изпълнява ролята на Радамес в „Аида“ на Верди.

Разцветът на кариерата му е през 60-те – 80-те години на миналия век. Пее девет сезона в Миланската скала и 21 години на Арена ди Верона. Изявява се на сцените на всички големи оперни театри в света. Активно записва музика и изнася много концерти. През 1995 година слага край на сценичната си дейност, за да се насочи към преподаването. Управлява също собствен хотел.

#Италия #тенор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »