Правителството ограничава свободата на словото в САЩ, сочи изследване

Правителството ограничава свободата на словото в САЩ, сочи изследване
Мащабното наблюдение на правителството на САЩ оказва влияние върху свободата на пресата, сочи проучване. Снимка: statii.svetikliment.com
A A+ A++ A

Мащабното наблюдение на правителството на САЩ оказва влияние върху свободата на пресата и по-широките демократични права, показва ново изследване.

Докладът на Американския съюз за граждански свободи и правата на човека установява, че усилията за мащабното наблюдение с цел осуетяване на терористични атаки накърнява свободата на пресата, правото на обществеността за достъп до информация, както и правото на адвокатска защита.

"Работата на журналистите и адвокатите е в центъра на нашата демокрация. Когато тяхната работа страда, страдаме и ние", казва авторът на доклада Алекс Синя.

Докладът е изготвен на базата на интервюта с 92 души от САЩ, сред които има журналисти, адвокати и бивши и настоящи държавни служители. В тази група са включени и 46 журналисти от широк спектър новинарски организации, включително и носители на награда Пулицър.

Междувременно адвокатите се оплакват, че наблюдението е предизвикало притеснения относно способността им да изграждат доверие и да развиват правна стратегия в конфиденциална среда.

В доклада се казва, че правата на свободната преса и правните консултации са стълбове на демокрацията, които са подкопани чрез техники за масово наблюдение. "САЩ се държи като модел на свобода и демокрация, но собствените им програми за наблюдение заплашват ценностите, които твърди, че представлява", казва още Синя.

 

#слово #Свобода #преса #САЩ #Пулицър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"