Историк към Плевнелиев: Преименувайте Благоевград на Цар Самуил

Историк към Плевнелиев: Преименувайте Благоевград на Цар Самуил
A A+ A++ A

Нова петиция за преименуване на Благоевград на Цар Самуил разбуни местните родолюбци и възобнови споровете коя е най-значимата историческа личност на региона.

Инициатор този път е историкът Кирил Милчев, който пише в обръщението си до президента Плевнелиев следното:

"На 6 октомври  2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великият български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българският цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил”, давайки си сметка, че това ще бъде знаково събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности".

Обръщението към държавния глава тутакси вдигна на бойна нога защитниците на дядо Благоев. Те нарекоха поредната инициатива цирк и обещаха на подбудителя й "много яростен отпор, а може би и нещо друго?!!".

Контраподписка тръгна същия ден в областния град, а аргументите на нейните поддръжници са следните:

"... Кирил Милчев цели преименуването на Благоевград. Целта – да се почете Цар Самуил и гибелта му преди 1000 години. Този път дори не се опитват да върнат старото наименование на града – Горна Джумая, а направо целят едно ново име и начало за областния център. И историкът има своите доводи. Благоев бил промакедонист. Не бил българин, както казвал в една своя реч пред народното събрание преди стотина и повече години, защитавайки политическите си възгледи. Дали господин историкът си дава сметка, че в един или повече моменти от живота си, всеки роден в Македония, било то Пиринска, Егейска или Вардарска, макар и българин по съзнание, не се е наричал пламенно македонец, особено когато спори на тема история с други българи?

Наричал се е и ще продължава да се нарича, по простата причина, че Македония е винаги била сирачето на България. Но тежката история на хилядите родове тук, личните драми и невъзможността на майка България да защити „македонските” си дъщери и синове не са важни. Важно е да се почете Самуил – цар български, чиито генетичен код е тотално загубен и връзката му със съвременен Благоевград е точно толкова голяма, колкото на средностатистическия софиянец с команчите от Ню Мексико.

А Благоев е родом от Загоричане. Подобно на стотици родове от това опожарено село, както и последвалото го по съдба Кукуш, връзката му с хората тук е силна".

Общински съветници от града, активни в социалните мрежи, като Асен Балабанов и Владимир Елезов пратиха Милчев да се лекува в известното с. Хърсово. "Дано и местните институции ги последват, веднъж за винаги да се спре с подобни дръзновения, понеже то ефектът им е точно и само такъв - дразнещ. Дано му е ясно на господина, че благоевградчанинът, македонецът, своето си лесно не го дава, и дори тази нелепица да бъда уважена по какъвто и да е начин, тук ще срещне много яростен отпор, а може би и нещо друго?!", заканват се опонентите на прекръстването.

 

#Благоевград #цар Самуил #петиция #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »