Кърджалийци в паника: питейната вода е с дъх на тиня и фекалии

Кърджалийци в паника: питейната вода е с дъх на тиня и фекалии
A A+ A++ A

Десетки тонове дървесна маса са на път да задръстят преливника на язовир "Боровица", който снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села, а така може да се срути стената му и той да стане негоден, алармира областната управа.

Втора седмица от чешмите в региона тече кафява вода с остър мирис на тиня и фекалии. Търговците зареждат рекордни количества минерална вода, ВиК мълчи за истинската причина за катастрофата, а депутат сезира Окръжната прокуратура.

Според областния управител Бисер Николов и управителя на ВиК инж. Кера Василева приливна вълна от 2,5 куб. метра в рамките на 10 часа е довлякла дървета с диаметър до 50 см и дължина 10 метра с коренищата. Пороите и получилото се забентване на реката е причината за бедствието, твърдят Николов и Василева. Според тях районът около питейното водохранилище е трудно достъпен и незаконната сеч е почти невъзможна, а поройните дъждове са повалили множеството изсъхнали дървета.

"Молим се на Господ да няма нови обилни валежи, защото нова приливна вълна може да бъде фатална за язовира. Ако преливникът се запуши, водата може да прехвърли язовирната стена и тогава ще стане страшно", заяви инж. Василева.

 След огледа на състоянието на язовир "Боровица" веднага е била уведомена Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие в оставка, поискана е и спешна финансова помощ за преодоляване на кризата. Утре започва мащабна акция с лодки по разчистването на дърветата около преливника, които засега благодарение на вятъра се връщат към нулата на язовира, което според специалистите е добре. В акцията ще участват пожарникарите и гражданските спасители.

Водоснабдителното дружество обаче не е предвидило в бюджета си средства за покриване на загубите на физически и юридически лица при подобно бедствие. Василева уточни, че новият реагент, взривил подозренията на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, е пуснат в употреба от 16 юли, одобрен е от Министерството на здравеопазването и притежава всички необходими сертификати.

Няма опасност мътната вода да причини зарази, подчерта зам.-директорът на РЗИ д-р Иван Чавдаров. Увеличава се съдържанието на хлор във водата, а от 3 ч. сутринта то ще бъде особено масирано. Резултатите от дезинфекциите обаче ще станат известни не по-рано от 1 август. 

 

Източник: БГНЕС

#Кърджали #вода #питейна #язовир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »