Голямата швейцарска банка UBS плаща рекордна глоба на Германия

Голямата швейцарска банка UBS плаща рекордна глоба на Германия
UBS. Снимка: ЕПА БГНЕС
A A+ A++ A

UBS трябва да плати на прокуратурата в Бохум около 300 милиона евро. Швейцарската банка е помагала на заможни свои клиенти да укриват милиарди от данъчните служби на Германия.

Цюрих: Голямата швейцарска банка UBS е платила на немските данъчни служби 300 милиона евро глоба, за да потуши спора, че е спомагала за укриване на данъци. Това съобщи банката във вторник при публикуването на отчета за второто тримесечие на годината. Досега това е най-голямата глоба за швейцарска банка в Германия. Глобата е следствие от дългогодишен данъчен спор между Германия и Швейцария.

Провинция Северен Рейн – Вестфалия купуваше от Швейцария дискове с данни за германски вложители в швейцарски банки. Така попадна на богати клиенти на UBS, които са укривали данъци. Според прокуратурата, дискът съдържа данни за над 750 фондации и още 550 случая на капитоловложения с общ обем над 2.8 милиарда евро. Глобата се отрази негативно на състоянието на банката във втората четвърт на годината. Въпреки това UBS отчете покачване на печалбата с около 15% на 792 милиона франка. Така данните са по-добри от прогнозните.

Миналата година стари дългове забавиха растежа. През 2013 банката имаше общо 1.7 милиарда заделени за "Правни случаи, регулаторни и подобни работи“. UBS междувременно промени бизнес модела си - ивестиционното банкиране беше радикално намалено. Най-голямата швейцарска банка иска да се занимава в бъдеще предимно с управление на активи.

Данъчният спор между Германия и Швейцария все още не е решен. Двете държави не можаха да се разберат за единен подход, което съответно не позволява на данъчните престъпници да излязат на светло. Едно подобно споразумение се провали. Много хора сами се предават на данъчните от страх пред закона. Напоследък изтича информация от швейцарски банки. Така UBS предизвика гняв и в други страни на ЕС. Например във Франция банката е обвинявана, че е убеждавала богати французи да си отварят сметки и да водят двойно счетоводтво.

#UBS #Швейцария #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници