Путин ще причини болка на Запада

Путин ще причини болка на Запада
Владимир Путин. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Цели пет месеца изчака Евросъюзът, докато превърне думите си в дела. Все пак Брюксел накрая реши да наложи тежки икономически санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна. ЕС предприе тази стъпка не заради анексирането на Крим, не и заради зле прикритото руско участие в една война, взела вече стотици жертви. Не. Решението дойде едва след смъртта на близо 300 пътници в малайзийския самолет, за чието сваляне очевидно са виновни проруските сепаратисти в Украйна.

Влиянието на олигарсите

В момента конфликтът между Запада и Русия навлиза в решителна фаза. Досега руските политици само се подиграваха на западните санкции, състоящи се в блокиране на банкови сметки и неиздаване на визи за отделни лица. Бълха ги ухапала, както се изразяваха те самите. Сега обаче Европа посегна към по-сериозни оръжия. Санкциите, наложени на руски фирми, целят да принудят Москва да прекрати намесата си в Украйна. Според германското разузнаване БНД, в резултат от тези санкции е избухнала битка за влияние върху руския президент Владимир Путин, която се води между привържениците на твърдия политически курс, от една страна, и икономическите елити, от друга.

Списание „Шпигел” се позовава на информациите на разузнаването, според които могъщите руски олигарси са се подплашили за своя бизнес, за вилите си по Лазурния бряг и за своите милиарди, паркирани в западни банкови сметки. Дали пък олигарсите няма да принудят Путин към политически завой? Възможно ли е да му направят пуч и да го свалят, както през 1964 година беше отстранен тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов? Само наивни хора могат да очакват такова развитие на събитията. Путин изгражда своята властова пирамида вече над десет години. На всички ключови позиции вече са настанени негови хора. Така е и в икономическата сфера. Както политиците, така и олигарсите добре знаят, че рискуват живота си, ако надигнат глава срещу Путин и неговото обкръжение.

Доста време преди анексирането на Крим руският президент вече се готвеше за сблъсък със Запада. Издадена беше например забрана държавните служители да притежават имоти в чужбина. С подобни мерки Путин искаше предварително да избегне опасността от санкции.

Отговорът на Путин

Но дали пък той няма сам да промени курса си по украинския конфликт? Не, и това няма да стане. Руският президент вече изгори всички мостове зад гърба, връщане назад няма. Неговата пропагандна машина работни на пълни обороти. Съобщението ѝ гласи: Русия на всяка цена ще запази влиянието си в Украйна. Дори ако за целта трябва да плати с война и със собствената си изолация.

Путиновата пропаганда въздига сегашния сблъсък на Москва със Запада в ранга на някаква апокалиптична битка между Доброто и Злото. Така че ако президентът отстъпи дори малко пред санкиците, всички ще го помислят за слабак. А за човек с манталитета на Путин това е равнозначно на самоубийство. Така че идните дни и седмици руският президент със сигурност ще отвърне на удара. И ще причини сериозна болка на Запада. Путин може, примерно, да наложи санкции срещу европейски и американски фирми в Русия или пък да спре доставките на нефт и газ. Той навярно ще разшири и помощта, която оказва на сепаратистите в Украйна: ще им изпрати още повече наемници и още повече оръжия. Нищо чудно да има и пряка руска военна интервенция в Украйна – замаскирана, разбира се, като умиротворителна намеса.

Евросъюзът не искаше да се стига дотам и тъкмо поради това досега се въздържаше да налага истински санткции. Но след свалянето на малайзийския боинг просто нямаше друг избор. В момента е ясно едно: докато е на власт, Путин ще продължи агресията си в Украйна. Европа и светът най-сетне трябва да го разберат. Санкиците могат да накарат Русия да отстъпи, но за целта са необходими години.

Автор: Роман Гончаренко, Дойче Веле

#Владимир Путин #Боинг #Москва #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »