Разкопките на Перперикон започват, но с по-малко средства

Разкопките на Перперикон започват, но с по-малко средства
Разкопките на Перперикон започват в началото на август. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Макар и по-късно, с по-малко средства и намален екип, археологическите разкопки на Перперикон започват на 4 август, съобщи проф. Николай Овчаров. За тази година държавата е отпуснала 80 хил. лв. при необходими 200 хил. лв., което връща дейностите на нивото от 2001 г., коментира археологът.

Кампанията за проучванията ще започне сега и ще продължи до октомври-ноември. Ще се изследва източната част на Акропола, но най-вероятно времето няма да бъде достатъчно и работата ще продължи и през 2015 г., отбеляза Овчаров.

Разкопките на обекта започват и в по-малък състав - от 35 души, при условие че досега винаги са били около 80-90. 

Освен на Перперикон проучвания ще се извършват и на древния град Мисионис край Търговище, на който археологът очаква да бъде открито подобно градоустройство като това на Перперикон. Отпуснатите за обекта средства тази година са 70 хил. лв.

В началото на юни проф. Овчаров алармира, че има шанс разкопки на ключовите археологически обекти тази година изобщо да няма, защото Министерството на културата бави процедурата. Тогава той каза, че проучванията на Перперикон са на финала и не достигат 200 хил. лв., за да бъдат довършени.

„На самия край сме и остава само едно парче земя от туристическата част на проекта. В момента там се изпълнява европроект и според европейските правила пет години след завършването му археолозите няма да могат да копаят там. Може да се окаже, че в средата на обекта ще зейне грозна дупка“, обясни археологът.

#Перперикон #Николай Овчаров #Търговище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »