Земята била в ранен етап на шестото масово измиране

Земята била в ранен етап на шестото масово измиране
A A+ A++ A

Земята може да се намира в ранните дни на шестото масово измиране на видовете, посочва международен научен екип, цитиран от Live Science.

Животни и растения са заплашени от изчезване. Повече от 320 сухоземни гръбначни са измрели от 1500 г. насам, подчертават изследователите. Останалите на планетата видове

животни с гръбначни стълбове са по-малко с 25 процента

в сравнение с въпросната година, като тенденцията се наблюдава и при безгръбначните, каквито са червеите и пеперудите.

Предишното масово измиране, при което са изчезнали динозаврите, се е случило преди около 65 милиона години, вероятно вследствие на катастрофа, причинена от сблъсък с астероид. Сега обаче негативната тенденция е свързана с човешката дейност, смята Рудолфо Дирцо, професор по биология от Станфордския университет в Калифорния (Stanford.edu), ръководител на изследването.

Според други негови колеги Земята може да навлезе в епоха на масово измиране в следващите 300 до 2000 години. Почти една трета от всички гръбначни са заплашени, посочват учените.

Броят на големите животни като слонове, носорози и полярни мечки намалява най-бързо

като такава тенденция е установена и при предишните масови измирания. Големите животни са изложени на особен риск, тъй като те имат по-малобройно потомство и по-ниски нива на растеж на популациите. За ловците и бракониерите обаче кожата, месото и бивните или рогата им са изключително привлекателна плячка.

Изчезването на видове големи животни може да има неочакван ефект върху екосистемата. При научен експеримент са изолирани райони, недопускайки влизането на животни като зебри, жирафи и слонове. Без тях тревата и храстите пораснали високи, а почвата станала по-рехава. Гризачите бързо превзели пространството и удвоили броя си, хранейки се със семената на растенията и живейки в нееднородната почва.

Гризачите, от своя страна, могат да пренесат болести и паразити, които инфектират хората, посочват учените. Спирането или поне забавянето на шестото масово измиране ще изисква време и сътрудничество. Хората ще трябва да защитават местообитанията на видовете, като прилагат различен подход към различните уникални региони, подчертава Рудолфо Дирцо.

#Земята #видове #растения #животни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"