Внимание, хлорът в басейните е опасен за децата

Внимание, хлорът в басейните е опасен за децата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хлорът е силен дразнител и потенциално опасен за всеки, който има екзема. Редица проучвания показват, че използването му в басейните може да увеличи риска от развитие на астма сред децата до шест пъти. Сенната хрема и други видове алергии също се влошават.

Често срещаните във въздуха вещества, като хлор от басейна и съединения, открити в почистващи препарати, могат да бъдат

причина за 5-кратното увеличение на наследствените алергии

през последните 50 години. Излагането на тези химикали може да промени имунната система на едно неродено дете и да я направи по-чувствителна към състояние като екзема, астма и сенна хрема.

Бебетата са изложени на особено голям риск от астма, тъй като техните бели дробове все още се развиват. Децата в тази възраст също така са по-склонни да погълнат изпълнената с дразнещи вещества вода докато плуват.

Почти всички плувци имат възпаление на тъканите на белите дробове

особено тези, които прекарват най-много време в басейна - те имат и по-силни възпаления.

Химикалите като хлор дезинфекцират басейна, но като страничен продукт на процеса, те се свързват с мъртвата кожа на плувеца, с неговите бактерии, урина, пот и телесните мазнини и по този начин образува вещества, известни като хлорамини.

Хлорамините, а не самото вещество хлор, са отговорни за раздразването на очите и носа, за кожните проблеми и миризмата на басейните.

Във водата в басейните може да се вкарва озон

Той реагира със замърсителите и по този начин те не се свързват с хлора. Замърсителите могат да бъдат отстранени по време на стандартния процес на филтриране на водата, без да се образуват вещества, които дразнят кожата.

Този метод на пречистване на водата е също толкова ефективен, ако не и повече, но при него не се образуват вещества, които дразнят кожата.

#басейн #хлор #вода #инфекции #здраве #опасно #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници