Орешарски към шефа на „Уестингхаус“: Нека и следващият кабинет ви подкрепи

Орешарски към шефа на „Уестингхаус“: Нека и следващият кабинет ви подкрепи
Пламен Орешарски заяви по време на срещата си с президента на „Уестингхаус“ Дани Родерик, че кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви по време на срещата си в Министерския съвет с президента и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус“ Дани Родерик, че кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, съобщиха от пресцентъра на правителството.

„Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата“, заяви Пламен Орешарски.

Също така, премиерът одобрява извършената дейност до този момент по проекта и подчерта, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди.

„Убеден съм, че проектът е добър“, добави той.

Дани Родерик благодари за подкрепата, която са получили до момента. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и изтъкна ползите от него.

"Едно нещо е обърквало българите, този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави, ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, ние свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили", каза изпълнителният директор на американската корпорация.

Родерик отбеляза, че се опасява от забавяне на проекта и изрази надежда работата по него да продължи. Според него е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

Той каза също, че преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор. "Уестингхаус" се съгласи да участва с 30% в проектната компания, за да изпълни нуждата от производство на електроенергия.

"Това е много вълнуващ аспект, защото "Уестингхаус" работи в България от 25 години, много малко хора знаят това", заяви той и добави: "Ние не сме офшорна компания, ние имаме лицензирана компания, която е член на българските производствени мощности. Ние искаме да разширяваме този бизнес, виждаме големи възможности за това".

Президентът на американската корпорация „УестингхаусДани Родерик пристигна на посещение в България във вторник. Той ще разговаря с представители на кабинета и на енергийни компании.

През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана след посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. Става дума за реактор АР1000 на „Уестинхаус“, който е с мощност 1100 МВт и е от поколение три плюс. Той ще може да произвежда екологично чист и евтин ток в продължение на шест десетилетия.

#Дани Родерик #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"