ЕС, САЩ и Канада с икономически санкции срещу Русия

ЕС, САЩ и Канада с икономически санкции срещу Русия
Рестрикциите бяха обявени от президента Барак Обама. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

САЩ въведоха нови икономически санкции срещу Русия във вторник. Рестрикциите бяха обявени от президента Барак Обама. Той изтъкна като основен аргумент дестабилизиращата роля на Москва в източната част на Украйна. 

„САЩ налагат нови санкции върху ключови сектори на руската икономика: енергетика, оръжия, финанси“, заяви Обама, цитиран от Си Ен Ен.

Санкциите засягат три големи руски банки. На гражданите и компаниите под юрисдикцията на САЩ, или свързани с тях юридически лица, е забранено на придобиват дългови облигации на Московската банка, руската Външнотърговска банка и Селскостопанската банка, както и имущество за срок по-голям от 90 дни. Всички останали транзакции са разрешени.
САЩ също така са въвели санкции срещу Обединената корабостроителна корпорация на Русия.

Вложителите в руските банки не трябва да се страхуват от санкциите от страна на САЩ и ЕС, обаче икономиката на Русия може да изгуби добри източници на финансиране от чужбина, пише „Росийская Газета“. Изданието посочва, че вложителите, които са имали депозити и са получавали лихва, така и ще продължат да я получават.

Вицепрезидентът на руската Асоциация на местните банки Олег Иванов коментира, че други санкции, срещу която и да е руска банка, няма да повлияят на депозитите на гражданите. Така, че в този план, информацията за нови санкции срещу големите банки на Русия, не трябва да вълнува вложителите.

Канада също ще въведе допълнителни санкции спрямо Русия, обяви премиерът на страната Стивън Харпър, след като ЕС и САЩ приеха новите ограничения.

„Канада обявява намерението си отново да увеличи икономическия и политически натиск срещу Русия в близките дни, налагайки допълнителни санкции на режима и тези, които са близки до него“, заяви Харпър, цитиран от РИА Новости.

Във вторник Европейският съюз взе решение да замрази авоарите на четирима руски бизнесмени, които са приближени на руския президент Владимир Путин, заради ексалирането на напрежението в Украйна. Новите санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии. Петролната промишленост също ще бъде засегната.

Европейските дипломати постигнаха предварително споразумение за списък на лица и фирми, които да подлежат на замразяване на активи. Той включва най-големите руски държавни банки – „Сбербанк“ и ВТБ.

#ЕС #САЩ #Канада #Русия #Украйна #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"