Опасната предизборна игра с бюджета

Опасната предизборна игра с бюджета
A A+ A++ A

Може ли човек да се ориентира какво става с бюджета и защо?

Тезата на социалистите е, доколкото можем да се ориентираме в техните послания, че няма нужда от актуализация, че изпълнението на бюджета не се различава драстично от това през миналата година и че искането за актуализация е свързано с осигуряването на незаслужен финансов комфорт на служебния кабинет и редовното правителство, което ще се състави през октомври. В държавния резерв има 8 милиарда лева, казват червените.

Според ГЕРБ ситуацията в държавната хазна е критична. Спрени са плащанията по оперативните програми, предстои плащане по дълга и т.н. така че парите били много по-малко, всъщност наполовина. Депутатите на ГЕРБ и ДПС гласуваха актуализация на бюджета на първо четене... На кого да вярваме, след като предложението за актуализация беше внесено от все още действащия кабинет "Орешарски"?

Прелъстена и изоставена

И получиха викове „горчиво“ от народните представители на БСП. В последните дни БСП се опитва да убеди всички, че има ново коалиционно мнозинство в НС – между ГЕРБ и ДПС. Тази теза се прокрадваше първо под формата на слухове, че може да има ново правителство в рамките на този парламент. Беше отхвърлена веднага от ДПС, Местан недвусмислено заяви, че няма да подкрепи такъв вариант, но въпреки това се говореше. Сега пък се спекулира, че ДПС може да не върне мандата, въпреки че вече е заявено, че ще го върне...

Съмнението, че ГЕРБ и ДПС са заедно всява смут в сърцето на десния избирател.

Ето какво каза Бойко Борисов в кулоарите на парламента, по повод отказа от обсъждане на актуалзацията: След година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, депутатите от ГЕРБ са категорично против в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ”.

Спрете да поставяте партийния интерес над националния!

ДПС са непредвидими по отношение на това дали, кого и на каква цена биха подкрепили в следващото редовно управление на страната. Тази партията обаче е една от най-последователните и предвидими по отношение на собствените си приоритети. Няма да сме опозиция по важни национални приоритети“ , каза Местан за бъдещото управление. Не е ли това, което искаме всички?! Най-нормалното нещо в политиката на една европейска страна е да има съгласие по националните приоритети. В Германия леви и десни управляват заедно в голяма коалиция.

Национални приоритети – ето някои предложения от нас

Европа: Задълбочаване на евроинтеграцията, присъединяване към европейския банков съюз и максимално бързо към еврозоната. Енергетика: Намиране на решение за изчистване дълговете на НЕК и успокояване на ситуацията. Изясняване и подобряване отношенията с Брюксел и ЕК по отношение на Южен поток. Възстановяване на всички плащания по европейските програми. Провеждане на дълбока реформа в сектор Здравеопазване: за да спре наливането на пари в каца без дъно, трябва да се закрият много болници. Демонополизиране дейността на здравната каса и създаване на частни такива за по-ефективно управление на парите. Болниците източват касата и парите никога няма да стигат. За последните 10 години хоспитализациите у нас са се удвоили, при положение, че населението намалява. Дълбока реформа в образованието, за да спрем изтичането на мозъци и демографския срив. Реформата да доведе до това, младите да могат да наблюдават, да мислят и сами да вадят изводи за света, в който живеем, вместо да възпроизвеждат чужди мисли и изводи.

Нещата всъщност са много прости. Който подкрепи такива национални приоритети има нашия глас.

#приоритети #ГЕРБ #ДПС #БСП #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"