Мая Манолова: Борисов се уплаши

Мая Манолова: Борисов се уплаши
A A+ A++ A

С излизането си от парламента ГЕРБ осуетиха актуализацията на бюджета на НЗОК и отговорността за здравната система пада върху тях, каза в интервю за Novinite.bg заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Г-жо Манолова, как ще коментирате създалата се ситуация в парламента след днешното решение на ГЕРБ да не участва повече в заседания?

Очевидно Бойко Борисов се уплаши от това, че стана ясна бъдещата коалиция между него и ДПС с бабуването на президента Плевнелиев. Но това е доста безотговорна стъпка, защото поне бюджетът на  Националната здравноосигурителна каса трябваше да бъде актуализиран. Иначе е добре, че беше осуетено предоставянето на извънредни правомощия на бъдещото служебно правителство да задължава държавата с международни финансови договори. Това щеше да бъде наистина едно противоконституционно решение, прието от ГЕРБ и от ДПС, което няма аналог – без да са посочени параметри и размер на бъдещите дългове, които служебното правителство да може да поеме. Ако направим една аналогия с подобно решение през 1997 г., когато парламентът дава правомощия на служебното правителство на Стефан Софиянски, разликата е, че тогава е имало безспорен консенсус между политическите сили за въвеждането на валутния борд и че тогава параметрите на бъдещи задължения на държавата са били описани с едно изречение не по-лошо от други поети финансови задължения. Докато тук на практика се подписваше генерално пълномощно на неизвестен субект за поемане на неизвестни по размер задължения. Това наистина щеше да бъде един безотговорен акт на парламента, така че в този смисъл вчерашните усилия на парламентарната група на „Коалиция за България“ имаха смисъл.

Г-н Борисов нарече своето решение „отговорно и държавническо“, вие казвате безотговорно. Можете ли да обясните?

Безотговорно, защото с излизането си от парламента ГЕРБ осуетиха актуализацията на бюджета на НЗОК. Вчера всички парламентарни групи подкрепиха тази актуализация. Необходимо е спокойствие в здравната система – и за лекарите, и за пациентите, и за българските граждани. Очевидно това няма да се получи, тъй като не е възможно да бъде събран  необходимият кворум в парламента, така че отговорността за здравната система ще легне изцяло на плещите на политическа партия ГЕРБ. От друга страна е добре, че натоварването на държавата с дълг от три и половина милиарда лева няма да се случи, защото наистина с актуализацията на бюджета и даването на извънредни пълномощия на бъдещото служебно правителство това Народно събрание щеше да извърши един безпрецедентен и противоконституционен акт.

Казахте, че Борисов се е уплашил. От какво конкретно – какво според вас се случва между ГЕРБ и ДПС и случва ли се въобще нещо?

Случва се това, което всички български граждани вчера видяха при гласуването на бюджета и при внасянето на решение за предоставянето на извънредни пълномощия на служебното правителство в противоречие с българската конституция и поне на няколко закона – на закона за международните договори и закона за държавния дълг. Стана ясно, че тези безпрецедентни актове се подкрепят от две парламентарни групи – на ГЕРБ и на ДПС, които по време на пленарното заседание вчера действаха в абсолютен синхрон. Очевидно е за всички български граждани. Явно това не се връзва с  предизборните му планове – истината да излезе наяве още преди датата 5 октомври. И заради това ГЕРБ пожертва бюджета на здравната каса.

От ГЕРБ прехвърлиха отговорността оттук нататък изцяло върху БСП – вие какво смятате, че може да се направи в преброените дни до края на този парламент?

Ако ГЕРБ наистина днес напуска парламента, той не може да направи нищо.

Утре ще се направи ли опит за кворум?

Да, ние ще бъдем в пленарната зала, защото продължаваме да смятаме, че актуализацията на бюджета на здравната каса е необходима на българските граждани. Нека да е ясно през оставащите дни до 5 август - тъй като вчера беше променена ваканцията на народните представители и тя започва след тази дата, – нека да е ясно, че „Коалиция за България“ е направила всичко възможно абсолютно отговорно да приеме необходимите промени в бюджета на касата, както и другите неотложни закони, които са на дневен ред в парламента, но приемането им става невъзможно заради безотговорното поведение на ГЕРБ.

#Мая Манолова #Бойко Борисов #ГЕРБ #Здравната каса #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"