Цветан Райчинов: Оставят ни в тотален хаос

Цветан Райчинов: Оставят ни в тотален хаос
A A+ A++ A

Да престанат да си играят мръсни политически игри – това призова парламентарно представените сили председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. В интервю за Novinite.bg той изрази опасение, че политиците оставят страната в тотален хаос.

Г-н Райчинов, как ще коментирате очертаващата се вероятност парламентът да не успее да актуализира бюджета на здравната каса? Ако това се случи, какви ще бъдат последствията?

Последствията са ясни – липса на финансиране на болничната помощ и на лекарствата за домашно лечение, особено за онкоболните. Това е, което няма да има с какво да се плати.

Този проблем можете ли с конкретни цифри да го илюстрирате?

С цифри проблемът е показан – липсващата сума е 328 млн. лева. С 225 млн. щеше да се закърпи положението до октомври и да се чакат от новия парламент още 100 млн. При това положение на болниците може да се плаща не повече от 60 до 65 процента, т.е. да се покриват само разходите за заплати евентуално, без да могат да се покриват всички останали разходи - за лечение, пране, хранене, ток, вода и т.н. Същото е при лекарствата за домашно лечение, както и за онкоболните. Не знам докога доставчиците ще чакат и какви нови дългове и задължения ще натрупат лечебните заведения, дали ще има лекарства въобще. Всичко това оставя страната в един тотален хаос. В този смисъл наистина умолявам партиите да престанат с партийните боричкания, кой с кого бил и т.н. ГЕРБ с ДПС – това са пълни глупости. ГЕРБ има подписано с нас споразумение - за актуализация на бюджета на касата, и нас това ни интересува. Да го направят за българските граждани, за пациентите и за медицинското съсловие. Никой не ги кара да го правят за БСП, за ДПС или за ГЕРБ. Това са неща, които мисля, че не интересуват хората. Но да са живи и здрави сигурно ги интересува много.

Каква реакция очаквате от лекарското съсловие, от пациентските организации? Има ли вече отзиви?

Какво да очаквам – и да излезем всички на улицата, няма държава. Към кого да се обърнем? Ако вие можете да ми кажете кой представлява държавата – президент, парламент, правителство, има ли ги, няма ли ги... Това е ужасяващо. Няма към кого. Да излезем, да спрем работа всички - и какво ще се случи? Кой да реши проблема? Освен Господ друг не остана.

Ще потърсите ли контакти в последните няколко работни дни на парламента?

Естествено, че ще потърсим всички възможности. Най-вече да изпълнят ангажимента си и трите партии, които са вътре. „Атака“ явно отдавна се отказа от парламентарно представителство. Но трите партии са поели конкретен ангажимент към лекари и пациенти – да има актуализация на бюджета на здравната каса. Правителството не е оттеглило предложението. Да престанат да си играят мръсни политически игри. В противен случай българите въобще да не излизат на тези избори. Няма никакъв смисъл.

 

#Цветан Райчинов #актуализация #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »