Компактният TP-Link M5360 комбинира мобилен 3G рутер и 5200 mAh батерия

Компактният TP-Link M5360 комбинира мобилен 3G рутер и 5200 mAh батерия
A A+ A++ A

Компанията TP-Link е добре позната с мрежовите си решения и бързата реакция на пазарните тенденции, което й позволява да присъства в почти всяка известна продуктова категория, свързана с пренос на данни. В портфолиото й има рутери, суитчове, модеми, IP камери, принт сървъри, powerline адаптери за пренос на данни през ел. мрежа, портативни и мобилни рутери и какво ли още не. Нашето внимание грабна именно продукт от последната категория, тъй като на практика комбинира две отделни устройства. Това е TP-Link M5360, който в компактна форма успява да побере 3G рутер за мобилна употреба и батерия с капацитет 5200 mAh, която може да послужи за зареждането на различни устройства. Така можете да осигурите не само безжично покритие за всичките си мобилни устройства, но и сериозна енергийна автономност1 докато се намирате далеч от електрическата мрежа.

Устройството е с размери 44,3 х 28,5 х 100 мм и тегло от 155 грама, което го прави удобен ежедневен спътник, а ъгловатата форма на белия корпус е удобна дори за държане в ръка, което едва ли ще правите продължително време. Върху двете страни на устройството са поставени microUSB и USB портове - първият служи за зареждане и връзка с компютър (за трансфер на данни или обновяване на фърмуера), а вторият е за ползването като външна батерия. Имайте предвид, че зареждането на батерията отнема около 6 часа и половина при работа със зарядно, подаващо 1А електричество, и два пъти по-дълго, ако оставите устройството, свързано към компютърен порт.

Върху корпуса са още слотове за SIM и microSD карти, бутон за ресет и бутон за включване/изключване, а върху предната страна има и малък OLED дисплей, който показва полезна информация за трафика на данни, нивото на батерията, наличието на входящи SMS съобщения, типа на мрежата и силата на сигнала и броя на свързаните с модема устройства (максимум 10). В комплекта има зарядно за електрическата мрежа и два адаптера от nano и micro към mini SIM карта, с каквато TP-Link M5360 работи, така че няма нужда да мислите дали картата ви ще е съвместима. След като я поставите в устройството и го включите, връзката ще се осъществи, като се разпознае операторът и се приложат необходимите настройки, и единственото, което трябва да направите, е да намерите създадената безжична мрежа и да се вържете към нея, като въведете паролата, написана на етикета в задната част на M5360. В случай че картата е защитена с PIN, ще се наложи да влезете в администраторския панел на рутера и да я въведете или изключите.

Това става пределно лесно - достатъчно е в браузъра на свързано безжично към рутера устройство да заредите адрес http://192.168.0.1 и да въведете парола admin. Така ще получите достъп до всички настройки на устройството, където в секция Dial-up се намира и съответната опция. Преди това устройството ще ви преведе през съветника за първоначално конфигуриране, при което ще можете да прегледате автоматично подбраните настройки за оператора ви и при нужда да ги промените. При нашия тест с карта на GLOBUL всичко беше зададено съвсем коректно и не се наложи корекция.

TP-Link M5360 поддържа HSPA+/HSUPA/HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM мрежи и може да изтегля данни с максимална скорост 21.6Mbps и да изпраща при 5.76Mbps. Това не са най-бързите стандарти, особено след като в много български градове вече може да се ползва и 42Mbps връзка, а дори и 4G, но въпреки това и 21.6Mbps е достатъчно приемлива за мнозина. След това джаджата създава Wi-Fi мрежа за споделяне на мобилния интернет - поддържат се стандартите 802.11b, 802.11g и 802.11n при честота 2.4-2.4835GHz. По отношение на чувствителността на антената останахме повече от доволни, тъй като по време на тестовете устройството винаги успяваше да осигури силен 3G сигнал дори и на места, на които телефоните ни не успяваха да уловят такъв.

Вградената батерия може да осигури на TP-Link M5360 време за автономност около 16-17 часа, което е многократно повече от възможностите на аналогичните рутери. Добрата новина е, че тази енергия в изобилие може да бъде споделена с вашите джаджи, които поддържат зареждане през USB - телефон, таблет, устройство за четене на електронни книги и т.н. В нашите тестове успяхме да заредим от 13% до 100% HTC One M8 и Nokia Lumia 930 от 50% до 100% и в TP-Link M5360 все още имаше останала енергия за работа като рутер. В общия случай е напълно възможно да вземете сутринта устройството и разредения си телефон, да го заредите и все още да имате енергия за работа. Устройството може едновременно да споделя интернет и да зарежда, но в този случай се нагрява много и от TP-Link предупреждават, че в определени случаи M5360 може да се изключи, за да се охлади. Ако решите да го използвате само в режим на външна батерия, може да направите това, като натиснете двукратно бутона за включване. По същия начин се преминава към режима на рутер.

Като изключим липсата на поддръжка за 4G и HSPA+ 42Mbps, TP-Link M5360 се справя отлично със задачата да сподели мобилен интернет с намиращите се в близост други устройства. Има чувствителна антена, конфигурира се лесно, може да служи като четец за MicroSD карти и не на последно място - има батерия за много по-продължителна автономна работа, чиято енергия дори може да бъде споделена и с другите ви устройства. Всичко това на цена около 150 лв., което е по-малко, ако трябваше да купите самостоятелни устройства, макар че в повечето случаи можете да получите безплатен рутер от оператор при сключване на дългосрочен договор за мобилен интернет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"