„Овергаз“ е сезирал КЗК за проблема с „Булгаргаз“, заявиха от комисията

„Овергаз“ е сезирал КЗК за проблема с „Булгаргаз“, заявиха от комисията
„Сезирани сме от 5 търговски дружества на „Овергаз“ за господстващото положение на "Булгаргаз", заяви товорителят на КЗК Марио Гаврилов. Снимка: www.overgascng.bg
A A+ A++ A

„Сезирани сме от 5 търговски дружества на „Овергаз“ за господстващото положение на „Булгаргаз“, а случаят се разглежда от 2010 г.“, заяви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

По-рано днес Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 23 377 600 лв. на „Булгаргаз“ ЕАД за злоупотреба с господстващо положение. Тя е за налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г. Дружеството е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието. „Булгаргаз“ ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули.

Марио Гаврилов уточни, че по закон санкцията на КЗК не трябва да бъде повече от 10%. „Става въпрос за неособено тежко нарушение и затова глобата за господстващо положение е 0,5% от оборота на дружеството. Идеята на КЗК не е да изхвърля играч от пазара и нямаме интерес от това, защото това би навлякло проблеми и на компанията, и на нейните контрагенти“, подчерта говорителят на КЗК.
Сред условията, срещу които „Овергаз“ е възразила, е също така безвъзмездното предоставяне на 120 куб. м от хранилището в Чирен на „Булгаргаз“.

#Булгаргаз #Овергаз #КЗК #Марио Гаврилов #Чирен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"