Подменят покривните покрития на българския манастир на Атон

Подменят покривните покрития на българския манастир на Атон
В българския манастир на Атон - „Св. Великомъченик Георги Зограф“ тече ремонт на покривите. Снимка: Кирил Мицев.
A A+ A++ A

В българския манастир на Атон - „Св. Великомъченик Георги Зограф“ тече ремонт на покривите. Подменят се старите покрития и се нанасят нови, които са от оловни листове. Майсторите са гърци, а в обителта е доставена необходимата техника, посредством която листовете се изрязват по точно определен начин и след това краищата им се завиват така, че да висят от скатовете и да създават усещането, сякаш покривите са покрити с воал.

Освен ремонт на покривите, беше започнат и ремонт на изгорялото преди години северно крило, което е по-известно като „Банското крило“. За там са необходими близо 2 млн. лв., по изчисления на майсторите и строителни експерти.

Българската държава подпомага родната светогорска обител, но средствата не винаги са достатъчни и за ремонти, и за възстановителни работи, както и за дейности в архива. Средства са необходими и за изхранването на монасите и поклонниците, които посещават манастира ни на Атон.

Монасите се надяват след ремонта на покривите, който е наложителен и спасителен за някои от сградите, да се обърне внимание и на северното крило, което в момента е поизоставено заради по-неотложните ремонти работи.

#Зограф #манастир #покрив #майстори #експерти #Атон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"