Apple губи пазарни позиции при смартфоните заради китайските компании

Apple губи пазарни позиции при смартфоните заради китайските компании
A A+ A++ A

Според данни на IDC за второто тримесечие на годината пазарният дял на Apple при смартфоните се е свил благодарение на по-добрите позиции на компании като Huawei и Lenovo. Прогнозите на агенцията са, че през вторите три месеца на годината са били продадени общо 295,3 милиона смартфона, или с 23,1% повече, отколкото година по-рано. Това е своеобразен рекорд, който се дължи и на това, че потребителите продължават да подменят обикновените си телефони с разширени възможности със смартфони.

През посочения период Apple са продали 35,1 милиона броя от iPhone. За сравнение, през първото тримесечие на годината тази цифра е била 31,2 милиона. Пазарният дял за посочения период на компанията е 11,9%, но миналата година по това време е бил 13%. Samsung, които иначе остават на първо място по продажби през тримесечието, отчитат годишен спад на пазарния си дял от 32,3% на 25,2% с общо продадени смартфони за периода 74,3 милиона броя.

Добрите новини са за Huawei и Lenovo, които продължават да отчитат ръст. През второто тримесечие на 2014 г. Huawei заемат 6,9% от пазара, като са продали 20,3 милиона смартфона, което е с 95,1% повече, отколкото година по-рано. Lenovo пък са четвърти с 5,4% пазарен дял, 15,8 милиона продадени телефона и 38,7% ръст. Очакванията на анализаторите са за сериозно увеличение на продажбите на Apple по-късно през годината. Второто тримесечие по принцип никога не е било силно за продажбите на iPhone заради графика, по който компанията пуска нови продукти, така че можем да очакваме раздвижване след премиерата на iPhone 6 през есента.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS25015114

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"