И днешният парламентарен ден пропадна

И днешният парламентарен ден пропадна
A A+ A++ A

И днес пленарното заседание на парламента бе отменено поради липса на кворум. В залата се регистрираха общо 95 народни представители, представителите на ГЕРБ не влязоха.

Председателят на НС Михаил Миков отмени заседанието и насрочи следващото заседание за петък.

Депутатите на „Атака“ не участват в работата на Народното събрание от началото на юли, а в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма да работят до разпускането на парламента на 6 август. Както сам той обясни веднага в кулоарите, причината е, че не иска да го свързват с БСП и ДПС.

Депутатите от ГЕРБ днес въобще не бяха в парламента. Партията представя тази сутрин предизборната си програма за управление на сектор „Сигурност“, изготвена с помощта на германската фондация „Ханс Зайдел“.

Актуализация на бюджета трябваше да има, но не на всяка цена, която ГЕРБ трябваше да плати. Направихме всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция, каза в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя потвърди вчерашната заявка на ГЕРБ, че повече няма да влизат в парламента. „След като от „Коалиция за България“ твърдят, че оставят държавата в цветущо състояние, нека те да се обясняват с българските граждани“, каза Цачева.

Дупката в бюджета според нея към момента е близо 1 милиард лева. „За подкрепа на банките са нужни 1.2 милиарда, които ще паднат от резерва. Като се има предвид, че в него има 700 милиона, които са неправилно поставени като евросредства, към този момент резервът е много малко над санитарния минимум“, обясни Цачева.

Категорично няма да има средства да се изплатят гарантираните влогове в КТБ, смята Цецка Цачева.

 

Противоположно мнение  по този въпрос изрази депутатът от БСП Антон Кутев. „Гарантираните средства са около 3 милиарда и половина, а 2 милиарда от тях са в междубанковия фонд“, посочи той и цитира финансовия министър, който обяснил преди седмица кои са буферите, в които могат да бъдат намерени останалите пари.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за втори път се опита да отмъкне от държавата 3 млрд. лева, посочи Кутев и коментира, че държавата може да мине без тях.

Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това, заяви депутатът от Коалиция за България.

 Допускаме фатална политическа грешка, като гледаме на проблема с актуализацията на бюджета през призмата на партиите, на партийния интерес, каза в Нродното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Ако положим усилие да погледнем на казуса през интереса на пациентите и лекарите, ще се сетим за вярното решение", продължи лидерът на ДПС. Ние гледаме на актуализацията именно през интереса на лекарите и пациентите, увери той. Местан подчерта, че за ДПС е последна грижа коя партия какво печели и какво губи от приемането на тези две актуализации.

"Ние и утре ще бъдем тук, както и в понеделник, дали ще има актуализация - явно не зависи само от ДПС", заключи Лютви Местан.

Помолен да коментира тази оценка, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсече: Да си викнат „Атака” и да си гласуват”.

„Той трябваше да призове това още в понеделник, когато гласуваха Закона за МВР – да сложат Закона за Здравната каса, а не Закон за МВР. Аз тогава излязох от парламента и казах: „Това, което направиха днес, ще съжаляват за него”. Как тогава се събраха „Атака”, БСП и ДПС, станаха на крака и ръкопляскаха? Тогава къде беше г-н Местан, с цялото ми уважение към него”, коментира Борисов.

„Защо не отидохте при Станишев, Миков, да кажете: „Вие, негодници такива, поставихте държавата, пациентите и хората да мрат септември? Защо не отидохте при тях, а сте дошли при мен?", попита Бойко Борисов и припомни друго свое заявление: "Аз излязох и казах: „Вие, тази тройна коалиция, която си гласувате, без да сте спечелили изборите, ще си понесете всичките пасиви”.

 

#Парламент #кворум #Михаил Миков #Цецка Цачева #Антон Кутев #актуализацията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »