Samsung отчита спад на на нетната печалба за първи път от три години насам

Samsung отчита спад на на нетната печалба за първи път от три години насам
A A+ A++ A

През второто тримесечие на 2014 г. Samsung отчита за първи път от три години насам спад в печалбата си, а освен това регистрира и забавяне на продажбите на смартфони. Компанията съобщава, че нетната й печалба за периода е 6,1 милиарда долара при 7,58 милиарда преди година, а оперативната печалба е 7,02 милиарда - с 15% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 25% по-малко за година. Приходите й пък са в размер на 51,02 милиарда долара.

По-голямата част от печалбата през вторите три месеца на годината Samsung отново са получили от бизнеса с мобилни устройства, който е донесъл 4,31 милиарда долара при 27,72 милиарда долара приходи. В същото време от компанията съобщават, че докато търсенето на смартфони е останало непроменено спрямо предходното тримесечие, техните продажби на смартфони и таблети са намалели. Сред причините за това са традиционно по-ниските продажби през второто тримесечие и неблагоприятният курс на корейската валута. Компанията е трябвало и да засили маркетинговите си разходи в Европа.

Що се отнася до възможността втората половина на годината да е по-добра, компанията очаква предизвикателства заради засилената конкуренция на глобалния пазар на смартфони и таблети. Очаква се пазарен ръст заради по-силното сезонно търсене, което компанията възнамерява да посрещне с нови премиум модели, включително и устройство с по-голям екран - вероятно тук става дума за Galaxy Note 4. Междувременно китайските компании като Huawei и Lenovo също настъпват сериозно и вече са на 3-то и 4-то място сред най-големите производители на смартфони, така че задачата на корейската компания няма да е много лесна.

http://global.samsungtomorrow.com/?p=39258

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"