Европейските регулатори готвят разследване на Android

Европейските регулатори готвят разследване на Android
A A+ A++ A

След продължилото почти 4 години разследване на практиките на Google при търсенето в интернет европейските регулатори насочват вниманието си към друг от бизнесите на интернет гиганта - неговия мобилен софтуер. Според източници на Reuters с идването на новия антитръстов шеф през ноември регулаторите ще положат основите на ново разследване, което ще трябва да провери дали Google не злоупотребява с пазарния дял на Android от 80%, за да промотира останалите си услуги.

Според изданието през последните седмици ЕК е разпратила към различни партньори на Google въпросници, които търсят получаването на много повече детайли по темата в сравнение с предходните през 2011 и 2013 г. Наскоро писахме за това, но тогава информацията дойде от източници на сайта The Register. Един от въпросите пита дали има изискване да не се инсталират приложения, продукти и услуги, които конкурират тези на Google. Трябва да бъдат приложени документи (писма, факсове, електронна поща, записки от срещи и телефонни разговори и презентации) от 2007 година насам, което показва, че Комисията иска да разбере какво е било поведението на Google в дългосрочен мащаб. Срокът за отговор е началото на септември.

Въпреки че всяка компания може да използва версията на Android с отворен изходен код, всеки, който иска да пусне устройство с най-новата версия, трябва да подпише договор, който го задължава да инсталира определен брой от услугите на Google. Това е разкрил трети източник, който е бивш мениджър в компанията. Очаква се ЕК да започне формално разследване на Android след приключване на разследването дали компанията не нарежда собствените си услуги по-нагоре в резултатите от търсенето.

Android е много важен канал за американците за разпростиране на услугите им в мобилния сектор и едно потенциално решение, възпрепятстващо централното позициониране на търсачката в мобилните устройства, може сериозно да застраши основния източник на приходи на Google. Засега ЕК събира доказателства за възможна злоупотреба, но съдбата на бъдещото разследване ще зависи много и от наследника на еврокомисар Хоакин Алмуня, която ще освободи поста си през октомври. В ЕК нараства усещането, че Алмуня е бил прекалено мек с Google и новият антитръстов шеф може да застане на по-твърда позиция.

http://www.reuters.com/article/2014/07/30/us-google-europe-android-insight-idUSKBN0FZ2B220140730

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"