Българин е сред звездите на съвременния танц във Виена

Българин е сред звездите на съвременния танц във Виена
Иво Димчев в спектакъла „Празникът“ Снимка: Максимилиан Праматаров
A A+ A++ A

Българският танцьор и хореограф Иво Димчев (Ivodimchev.com) е сред звездите на най-големия европейски фестивал за съвременно танцово изкуство „ИмПулсТанц“ (Impulstanz.com), продължаващ до 17 август във Виена.

На 1 август в „Академитеатър“ той ще представи спектакъла „Празникът“. На сцената кураторка и артист преговарят за цената на представлението. И тъй като главният герой в това представление се казва Иво Димчев и освен това ролята му се играе от самия Иво Димчев, преговорите се превръщат в нещо много специално.

В „Празникът“ Димчев отново показва, че е изключителен майстор при преминаването на границите между съвременния танц и пърформанса. Публиката става свидетел на динамиката в отношенията между тези, които правят изкуство, и тези, които го избират и оценяват.

Метафори за тези отношения Димчев намира в сексуалните действия на героите си, които понякога шокират с откровеността си. В действието артистът ще включва и една зрителка, но как точно, засега остава в тайна. Преговорите на сцената продължават. Телата на участниците са изразителни във всяка една секунда, сякаш са под електрическо напрежение.

Премиерата на фестивала е през 1984 г. и вече 30 години програмата му предлага най-интересното от съвременното танцово изкуство. Повече от 30 000 зрители стават всяка година свидетели на над 100 спектакъла. Но в рамките на „ИмПулсТанц“ има място не само за зрители.

Всеки, който се инетересува от танцово изкуство, може да се включи в един от общо 230 уъркшопове в зала „Арсенал“, а ако това не е достатъчно, във вестибюла на най-известния немскоезичен театър - „Бургтеатър“, желаещите могат всяка вечер да танцуват до зори под звуците на музикални коктейли, забъркани от известни диджеи.

#Иво Димчев #Виена #танц #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"