Червен код за дъжд в Сърбия по границата с България

Червен код за дъжд в Сърбия по границата с България
Червен код за дъжд в Сърбия по границата с България, съобщиха от ековедомството. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в седем области, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Оперативното звено в МОСВ е активирано. Припомняме, че по прогноза на НИМХ в четвъртък е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за следните области: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник и Кюстендил.

Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м, с локални извалявания до 50-60 л./кв.м, възможни са градушки. В резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките: западно от р. Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом и др.), реките Нишава и Ерма, басейните на реките Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р. Искрецка, р. Владайска и др.), Струма и Марица в горните им течения. В петък повишения се очакват в Западна и Централна България, по-съществено в поречията Струма, Места, Марица и Арда.

На отделни места, в резултат на локални поройни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения. През нощта валежите ще отслабнат, а утре отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България. Количествата им ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални извалявания до 30-40л/кв.м.

#реки #дъжд #код #жълт #Червен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"