Лекарите без 12-а заплата?

Лекарите без 12-а заплата?
A A+ A++ A

Лекарите ще останат без декемврийски заплати, ако няма актуализация на бюджета на здравната каса – нямаме вариант Б. Това каза в предаването „12+3“ на БНР Бойко Пенков, председател на надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването в оставка.

Предвиждат се ограничения до 106-107 млн. лв. месечно за болнична помощ при разход към момента 140-150 млн. лв. Около 30-32% трябва да се свие лечебната дейност от 1 август. Това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, двумесечни листове за хора, които изчакват прием за операции или изследвания, когато е възможно това да се случи.

„Имаме резерв встрани, който ще покрие спешните случаи, но ще се разтегли плановият прием. Ресурсът е ограничен. Обмисляме варианти, ако не се направи актуализация на бюджета, да можем да вземем някакъв безлихвен заем от държавата“, обясни Пенков.

Според него това означава собствен дефицит на здравната каса, който после да бъде покрит в рамките на бюджета, когато има редовен парламент. Още не се знае дали това е правно възможно.

„Трябваше да се промени законодателството, защото НЗОК е осакатена като възможности. В момента тя е абсолютно пасивен плащач“, посочи Бойко Пенков.

#Здравната каса #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"