БНБ поиска промяна на правилата за обезценка на необслужваните кредити в КТБ

БНБ поиска промяна на правилата за обезценка на необслужваните кредити в КТБ
A A+ A++ A

БНБ поиска промяна на вътрешните правила, по които се правят обезценките по необслужвани кредити в Корпоративна търговска банка. Срокът за това е 20 август.

Причината е, че според доклада на квесторите  обезценките сега се правят по правила, различни от международните стандарти за финансовата отчетност.

На заседание днес Управителният съвет на централната банка е приел доклада на изпратените в КТБ квестори и е решил да удължи срока на специалния надзор.

Ето част от данните за състоянието на трезора към 30.06.2014 г. :

Активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева.

Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева. Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева.

Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто.

Квесторите са предприели мерки за сигурност, сред които смяна на дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана към момента на налагане на надзора, с друго дружество, съобщават от БНБ. Извършено е предаване и приемане на охраната на всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна. Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица и др. 

Управителният съвет на БНБ е задължил квесторите да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага  взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката.

Препоръчано е да се сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г.

И още едно важно решение - квесторите да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

Това според наблюдатели означава, че не е необходимо държавата да осигурява средства за изплащане на депозитите в банката, за което именно се търсеха пари чрез актуализация на бюджета.

Междувременно австрийският вестник "Дер Щандарт" в анализ от 29 юли, посветен на ситуацията у нас и препирните около актуализацията на бюджета, споменава и банкера Цветан Василев, който бил получил обвинение за злоупотреби чрез адвоката си в Австрия.

Потърсени за коментар, от прокуратурата казаха пред Novinite.bg, че за да не се отрази на следствените действия, не могат да предоставят каквато и да е информация, свързана с Корпоративна търговска банка и с Цветан Василев персонално.

#БНБ #Корпоративна търговска банка #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници