Президентът събра за първи път проектокабинета "Близнашки"

Президентът събра за първи път проектокабинета "Близнашки"
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев e събрал днес за първи път заедно проектокабинета си, съобщи "24 часа". За да се избегне излишно медийно внимание, срещата била в Бояна. Минала е в приятелски дух, но в същото време Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Казал им, че ще ги представи във вторник, 5 август.

Пред бъдещите министри президентът очертал 3 основни приоритета - гарантиране на честни избори, стабилизиране на държавата и отпушване на еврофондовете.

Със сигурност, кабинетът ще е "Близнашки"

начело с професора по конституционно право.

Макар че постът на финансов министър се оказал най-проблемен при сформирането на служебното правителство, такъв вече има. 

Бившият шеф на ДФ "Земеделие"

Румен Порожанов ще е финансист №1

В 13:00 ч. подуправителят на БНБ Калин Христов, който първо бе вариант за премиер, а след това - за финансов министър, влезе при държавния глава. Предполага се, че на срещата заместникът на Иван Искров е изразил нежеланието си да напуска централната банка.

Преди това Плевнелиев е провел консултации за финансов министър с още петима души, твърдят запознати.

Освен Христов, са отказали главният изпълнителен директор на Алианц банк Светослав Гаврийски и финансистът Красимир Ангарски

който беше министър без портфейл в правителството на Стефан Софиянски. Четвъртият оглеждан бил заместник-министър при Софиянски - Мартин Заимов, също банкер. Последният не бил отклонил твърдо евентуалното си участие, но имал ред условия. Отпаднала и Даниела Петкова, шеф на фонда "Доверие", която също била препоръчана.

Причината всички да се дърпат била, че в изострената политическа обстановка и рисковото състояние на бюджета може да"изгорят" като професионалисти в броените дни на служебното правителство. Освен това били сигурни, че

ще поемат негативи покрай КТБ

за която вчера стана ясно,че специалният надзор ще бъде удължен с още три месеца след септември. 

Дясната ръка на президента - шефката на кабинета му Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер. Но този път с ключовия ресор икономика и енергетика.

Илияна Цанова от екипа на Плевнелиев пак ще поеме еврофондовете - пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков, чийто вице бе. Тя е работила 7 години в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС.

Организирането на вота ще е поверено на преподавателя по политология Димитър Димитров 

който ще е министър без портфейл Твърди служебни министри са Йордан Бакалов - на вътрешните работи, Йордан Христосков - социален, Велизар Шаламанов - военен. А също на образованието - съветничката на Плевнелиев Румяна Коларова, и на здравеопазването - шефът на ВМА проф. Николай Петров.

Съветникът на президента по еврофондовете и възпитаник на Харвард Николина Николова, която бе зам. строителен министър при ГЕРБ, ще е министър на транспорта

Нямало нищо вярно в информацията, че бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев ще се върне във ведомството като титуляр

Секретарят на президента Деяна Костадинова ще оглави строителното ведомство. Тя е ръководила ключов отдел в МРРБ и е отговаряла пряко за оперативна програма "Регионално развитие".

За шеф на дипломацията бил харесан Даниел Митов, който бе заместник-шеф на ДСБ, а след това мина към партията на Меглена Кунева. Много вероятно било министър на екологията да е също кадър на Костов - Евдокия Манева, която заемаше поста от 1997 до 2001 г., а при управлението на ГЕРБ бе заместник-министър.

Вероятно земеделието ще поеме Иван Станков, който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

За правосъден министър бил харесан Христо Иванов от Програмата за правна помощ, за културен - режисьорът Явор Гърдев, а за спортен - Евгения Раданова.

"Не всичко е изчистено на 100%, но до вторник нещата ще са уточнени до последния детайл", обобщи запознат с плановете на държавния глава.

#Георги Близнашки #избори #проектокабинет #президент #Росен Плевенлиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »