Украйна одобри безопасен коридор до авиокатастрофата

Украйна одобри безопасен коридор до авиокатастрофата
Осигурен бе безопасен коридор за експертите до мястото на катастрофата. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

За безопасен коридор за наблюдателите от ОССЕ и международните инспектори към мястото на катастрофата на малайзийския боинг - това решиха в среща на тристранната контактна група за Украйна в Минск.

По проверения в четвъртък коридор, по който наблюдателите и инспекторите стигнаха до мястото, се прекратяват всякакви бойни действия от страна на украинските сили. Това увери на пресконференция след срещата украинският вицепремиер Владимир Гройсман.

Беше решено също така сепаратистите да предадат до 2 август на международните инспектори вагонът с лични вещи на загиналите в катастрофата, добави Гройсман. Не е ясно дали проруските бунтовници са били представени на срещата в Минск, отбелязва Ройтерс.

Мисията на международните експерти може да бъде завършена в рамките на няколко дни, ако те имат достъп до мястото на катастрофата. Това каза междувременно ръководителят на мисията Питер Яап Алберсберг от Холандия.

"Ако експертите имат неограничен достъп до мястото на катастрофата, надяваме се да завършим мисията в рамките на няколко дни", заяви той и добави, че в четвъртък за първи път експертите са посетили мястото. "Това, което са видели там, ги е поразило".

Алберсберг благодари на всички, които са помогнали да бъде осигурен достъп до мястото на трагедията.

#Холандия #Украйна #Минск #катастрофа #Боинг #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"