Балканите под вода, хиляди се евакуират

Балканите под вода, хиляди се евакуират
Наводненията в Сърбия продължават.
A A+ A++ A

Балканите са под вода. Румъния се бори с последиците от пороите и наводненията, започнали от вторник, които вече взеха пет жертви. Православната църква в страната призова свещениците да се молят за спиране на дъжда и да събират храна и одеяла за бездомните.

Около 1200 души бяха евакуирани от домовете си заради придошлите реки, 2200 къщи пострадаха от наводненията, а 99 от тях бяха напълно разрушени.

В спасителните операции се включиха 2200 служители на жандармерията, полицаи и пожарникари. Синоптиците очакват след пороите страната да бъде обхваната от рекордни жеги. Остава в сила предупреждението за тревога в три области в южната част на страната. 

Дъжд, гръмотевици и вятър със скорост до 50 км/ч предизвикаха хаос и в Скопие. Дъждовете в Косово нанесоха щети на посевите за близо 800 хил. евро.

В няколко общини в Сърбия беше обявено извънредно положение. Продължилите часове порои наложиха спирането на един от блоковете на електроцентрала в източната част на страната. През нощта срещу петък в западната ни съседка паднаха 250 литра на кв. м. 

Под вода са десетки села и градове. Според властите обаче най-лошото вече отминава.

#Сърбия #порои #Косово #Румъния #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"