Израел и "Хамас" спират огъня за три дни

Израел и "Хамас" спират огъня за три дни
Израел и "Хамас" се съгласиха на тридневно примирие.
A A+ A++ A

Израел и групировката "Хамас" се споразумяха за спиране на огъня за три денонощия. Примирието започва в 08:00 часа в петък сутрин.  То беше обявено от Съединените щати и ООН, които заявиха, че имат уверенията на двете страни, че ще спазват уговорката.

„Това прекратяване на огъня е от решаващо значение за даването на жертви от страна на цивилното население и е необходимо за спирането на насилието”, заяви държавния секретар на САЩ Джон Кери. Последваха положителни отзиви от страната както на Израел, така и на "Хамас".

В Кайро започнаха преговори за постигане на по-траен мир. „Египет изтъква важността на това двете страни да се придържат към примирието, за да може преговорите да протекат в благоприятна атмосфера”, се казва в изявление на външното министерство на Египет.

Съединените щати от своя страна обявиха, че ще изпратят не голяма своя делегация в Кайро.

По време на примирието израелските войски ще останат на позициите, които заемат в момента. Тел Авив на няколко пъти се закани, че операцията в Газа няма да спре, докато не бъдат разрушени всички тунели, използвани от "Хамас" за нападения срещу армията.

Припомняме, че досега Израел и "Хамас" на няколко пъти обявяваха спиране на огъня и впоследствие нарушаваха примирието. Откакто започна израелската офанзива загинаха над 1400 палестинци и 56 израелски войници.

#Израел #Хамас #САЩ #Кайро #Египет #Газа #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"