Порои в половин България, мълния уби пастир

Порои в половин България, мълния уби пастир
Млад мъж е в неизвестност заради пороите във Врачанско.
A A+ A++ A

Проливните дъждове във Враца и региона продължават вече повече от 12 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. 

В с. Тишевица се издирваше 25-годишен мъж, който вече е открит, но мъртъв. Става въпрос за млад пастир, съобщи кметът на Враца инж. Николай Иванов в петък. По-късно пред Нова телевизия той потвърди, че мъжът е бил ударен от мълния. 

Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение. През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 092/62-30-00.

Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец, съобщиха от МВР. В Монтана са се наводнили мазета и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са хора.

Спряно е движението по жп линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Залети са пътища. Заместник областният управител на област Враца Борислав Банчев направи оглед на засегнатите от проливния дъжд райони. Той заяви, че се работи за отстраняване и оценяване на щетите.

В София пороят също нанесе щети. В столицата досега е отреагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Те са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район „Нови Искър“ е извършено отводняване на ул. „Безименна“. Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв. „Орландовци“. Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул. „Христофор Колумб“ и „Неделчо Бончев“ поради завиряване в района на моста при гара „Искър“. Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири.

В петък над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има валежи и гръмотевици. Над Източна времето ще се задържи предимно слънчево и горещо. Там ще има временни увеличения на облачността по-значителни над югоизточните райони. Максималните температури ще са от 25° на места в Западна, до 32-33° в Източна България. В София – около 25°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали. Над масивите в Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

#наводнения #порои #Враца #София #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"